Asociația Zi de BINE anunță că extinde sprijinul oferit copiilor și adolescenților cu adicții prin noi acțiuni de prevenire a consumului în rândul minorilor, după ce peste o sută de tineri au finalizat programul de tratament în cadrul Centrului medico-educațional C.R.E.A.A.Ti.V., amenajat la Spitalul de Psihiatrie Voila. Inițiatorii subliniază că „beneficiarii pot acum continua terapia într-un spațiu primitor și modern la centrul comunitar al csociației, sprijinind progresele obținute și încurajând procesul de recuperare pe termen lung.
Prin această inițiativă, proiectul C.R.E.A.A.Ti.V. face un pas important către asigurarea continuității terapeutice, oferind tinerilor șansa de a participa la terapii complementare și activități care să susțină adaptarea în mediul social și echilibrul emoțional. Programul va începe în 7 februarie 2025 și se va desfășura în fiecare vineri, pe parcursul anului 2025, cuprinzând ateliere precum: teatru, improvizație, cum să construiești un podcast, debate etc.” Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de BINE, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.
Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE: „Succesul proiectului C.R.E.A.A.Ti.V. ne-a arătat cât de important este să oferim sprijin constant tinerilor care au finalizat terapiile la Spitalul Voila. De aceea, am decis să extindem inițiativa, creând un spațiu unde aceștia pot continua să-și consolideze progresele. În plus, dorim să dezvoltăm programul prin introducerea unor module de dezvoltare personală, care să abordeze teme esențiale precum stima de sine, formarea identității, relația cu propriul corp și interacțiunile cu familia și prietenii.”
Ana-Lavinia Pisăliță, psiholog în cadrul proiectului C.R.E.A.A.Ti.V.: „Să lucrezi cu adicția, o știe orice psiholog, nu e lucru ușor și cu atât mai mult când aceasta se întâlnește cu perioada adolescenței. Întâlnirea asta dintre adolescență și adicție te invită să îți depășești limitele într-ale răbdării și empatiei. Proiectul C.R.E.A.A.Ti.V. mi-a modelat parcursul profesional provocându-mă la fiecare ședință de terapie să mă las deoparte și să caut să fiu cât mai prezentă în întâlnirea cu celălalt, să mă mobilizez să înțeleg la un nivel cât mai profund experiența celuilalt și să-l însoțesc cu blândețe și autenticitate.”
Dr. Eugen Hriscu, psihiatru, psihoterapeut cu specializare în adicții, coordonator științific al programului C.R.E.A.A.Ti.V.: „C.R.E.A.A.Ti.V. nu este o intervenție nouă doar în domeniul tratării dependențelor de substanțe. Este un model nou pentru tot ce înseamnă psihiatria românească. Cred că am ajuns în acest an la a demonstra o direcție de schimbare și modernizare a spitalului de psihiatrie și mi-aș dori ca colegii psihiatri care lucrează în vechile azile psihiatrice să ia aminte și să preia ștafeta inovării serviciilor de psihiatrie cu paturi din România. Simpla internare urmată de externare, urmată de alte reinternări într-un ciclu fără sfârșit din care pacientul devine tot mai bolnav nu este o medicină în beneficiul oamenilor.”
Realizatorii proiectului ne informează că „la Centrul Comunitar, tinerii vor putea să continue procesul de recuperare beneficiind de un program complex de terapii, susținut de o echipă interdisciplinară formată din psihologi, terapeuți și consilieri vocaționali. De asemenea, familiile vor fi implicate activ în procesul de susținere a pacienților, recunoscând rolul esențial pe care îl joacă mediul familial în succesul recuperării.
După inițierea programului C.R.E.A.A.Ti.V., axat pe tratarea dependențelor, Asociația Zi de BINE a realizat importanța abordării integrale, care să includă nu doar intervenția terapeutică, ci și acțiuni de prevenție clare. Astfel, a luat naștere KIT – Keep In Touch, un proiect de tip peer to peer education, dedicat sănătății emoționale și prevenției consumului de substanțe în rândul tinerilor. În cadrul acestui proiect au participat aproape 150 elevi, profesori și consilieri școlari din 6 licee bucureștene, care au parcurs deja două module de formare, axate pe comunicare asertivă, ascultare reflexivă, identitate și măști sociale. Modulele de învățare au fost coordonate de o echipă de patru psihologi și formatori în dezvoltare personală, sub îndrumarea dr. Eugen Hriscu, psihiatru specializat în adicții.
Curriculumul programului a fost elaborat pe baza unor focus grupuri desfășurate în fiecare liceu, în urma cărora au fost identificate principalele provocări ale elevilor. Acestea includ dependențe precum tutun, alcool, droguri sau jocuri video, dar și teme legate de bullying, anxietatea cauzată de presiunea școlară, dificultăți în relațiile cu părinții sau profesorii, orientarea în carieră și gestionarea relațiilor personale. Proiectul include 4 weekenduri de formare și sesiuni săptămânale de supervizare și suport la cerere, desfășurate în cadrul Centrului Comunitar Zi de BINE, alături de un «antrenor» psiholog dedicat. Totodată, programul include ateliere complementare axate pe dobândirea abilităților de debate și vorbire în public, managementul timpului, motivație, depășirea procrastinării și multe altele.
Proiectul se va încheia cu o tabără de vară, unde participanții vor învăța să transmită mai departe cunoștințele dobândite, devenind mentori pentru următoarea generație de elevi. Astfel, KIT creează o fundație solidă pentru dezvoltarea sănătății emoționale și prevenirea problemelor în rândul adolescenților, consolidând sprijinul oferit de Asociația Zi de BINE”.
Detalii: www.zidebine.ro