Spațiu de educație alternativă pentru comunitatea de susținere a școliiLa Școala Gimnazială Ionel Teodoreanu, numărul 36, din București, Asociația Zi de Bine a amenajat în 2023 un spațiu multifuncțional pentru copii și a renovat șase clase pe care le-a dotat cu facilități educaționale moderne. În prezent, dezvoltarea școlii continuă cu proiectul „Comunitatea 360”, pentru toate persoanele care interacționează cu școala: elevi, părinți, profesori, vecini: „Astfel, au fost organizate zeci de ateliere de educație alternativă pentru copii și părinți, acoperind o gamă variată de subiecte esențiale, precum nutriție, prim ajutor, educație sexuală, educație financiară, aritmetică mentală, dans și lucru manual, educație rutieră, pregătire pentru cutremur, cursuri antidrog, siguranță cibernetică și jocuri de improvizație.” Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

Realizatorii subliniază că „spațiul multifuncțional din interiorul școlii a devenit rapid un punct de întâlnire vital pentru Clubul Voluntarilor – Boom 36, oferind elevilor un loc dedicat pentru a împărtăși idei, a rezolva probleme și a contribui la modelarea viitorului școlii lor. Aici, Asociația Zi de Bine se întâlnește cu elevii de două ori pe săptămână, ore în care copiii fac exerciții de improvizație și teatru pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și a încrederii în sine, învață despre fundraising și voluntariat și cum pot să valorifice anumite spații din școală.

Din Clubul Voluntarilor s-a desprins și un Club de lectură, care se organizează o dată pe lună, chiar în sala de lectură recent amenjată de asociație în școală. Tot din aceste discuții a ieșit la iveală interesul copiilor pentru o educație muzicală mai aplicată, așadar școala a primit și instrumente muzicale din partea Asociației.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine: „Încă de la începutul acestui proiect, am avut în vedere nu doar renovarea fizică a spațiilor educaționale, ci și crearea unei comunități puternice și unite în jurul acestei școli. Școala 36 nu este doar un loc de învățare, ci și un centru al comunității. Prin intermediul inițiativei Comunitatea 360, ne străduim să implicăm în procesul educațional nu doar elevii și profesorii, ci și părinții și vecinii. Suntem ferm convinși că doar prin colaborare și implicare comunitară putem construi un mediu educațional stimulant și incluziv pentru fiecare copil. În plus, ne dorim să oferim o gamă variată de activități și programe educaționale care să îi ajute pe elevi să-și dezvolte abilitățile și să-și exploreze pasiunile într-un mod creativ și interactiv.”

Asociația Zi de Bine anunță că tot în cadrul acestui proiect, „a susținut 22 de ateliere educaționale pentru tot atâtea clase în timpul Săptămânii Verzi, săptămână încheiată cu un Festival al Primăverii, gândit și organizat pentru consolidarea comunității de copii, părinți și profesori. În cadrul festivalului, copiii și părinții au jucat Șotron, Elasticul, Frunza, au sărit coarda, au jucat volei, ping pong și tenis de picior și au fost instalate bancuri de lucru manual, s-au servit limonadă și prăjituri, au fost expuse decorațiuni de Paște și multe altele.

De asemenea, au participat foști elevi și profesori, mămici cu copii de grădiniță interesate de școală, bunici care și-au făcut cunoștințe noi la Colțul de Croșetat. Profesorii au avut ocazia să-și cunoască elevii în afara orelor de curs și să stea de vorbă cu părinții lor. Părinții au fost încântați să își vadă copiii implicați în alt fel de activități și jocuri.  

Prin Comunitatea 360, Asociația Zi de Bine aduce laolaltă toți participanții la educație: copii, profesori, părinți, vecini ai școlii, facilitatori și BINEfăcători, pentru o școală care înseamnă mai mult decât note și care nu se termină când ieși pe ușă”.

Proiectele realizate de Asociația Zi de Bine pot fi susținute printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care se poate redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială.

Detalii: https://www.zidebine.ro/doneaza

www.zidebine.ro

Distribuie acest articol!