Copiii internați cu părinții lor la Institutul Oncologic Prof. dr. Alexandru Trestioreanu din București vor beneficia de spații de relaxare amenajate prin proiectul „Ochi de lumină” de Asociația Zi de Bine.
Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine: „În luna mai mergem la Institutul Oncologic București și, dacă intrăm în saloanele copiilor, o să observăm că pe geamurile saloanelor priveliștea e dezolantă – o curte întunecată, cu un smochin și beton crăpat. La finalul lunii, locul va arăta cu totul altfel: plante, alei, băncuțe pentru copii și pentru părinții lor, păsări care plutesc și ghirlande luminoase: o mini gradină terapeutică de basm. I-am spus Ochi de lumină și sperăm să aducă puțină bucurie în privirile micilor pacienți.”
Dr. Bogdan Tănase, manager al Institutului Oncologic Prof. dr. Alexandru Trestioreanu:„E foarte greu să îi explici unui copil că s-a îmbolnăvit și că trebuie să-și petreacă mult timp între patru pereți. Copiii au nevoie de un mediu în care să își poată găsi un refugiu de la toate aceste sentimente apăsătoare. Și o curte interioară amenajată creativ, așa cum o vom face împreună cu Asociația ZI de Bine, este natura în miniatură și ajută inclusiv părinții care însoțesc copiii să respire puțin, să iasă din spital, fără să plece departe. Avem nevoie să folosim toate bucățile de natură pe care le avem la dispoziție pentru binele pacienților noștri, mari sau mici.”
Curtea interioară va fi decorată cu lemn, figurine și personaje stilizate, plante perene ușor de întreținut și spații de relaxare. În plus, vor fi adăugate ghirlande luminoase și lampadare fosforescente. Designul este realizat de arhitecta Alina Vîlcu.
Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, vor oferi 40.000 de euro pentru implementarea proiectului.
Institutul Oncologic Prof. dr Alexandru Trestioreanu din București este cel mai mare spital de oncologie din România, aici sunt primiți la tratament până la 40 de copii împreună cu însoțitorii lor, fiecare copil fiind însoțit de un adult pe toată durata spitalizarii.
De asemenea, Institutul este și centrul care coordonează rețeaua națională de oncologie pediatrică, membru al European Society for Medical Oncology și derulează cel mai ambițios program de screening pentru cancerul de col uterin din România.
Secția de oncologie pediatrică se ocupă de evaluarea clinică și investigarea complexă a pacienților cu suspiciune de cancer, de stabilirea gradului de extensie a bolii și a diagnosticului stadial, oferă servicii medicale de chimioterapie și tratament paliativ. Tot aici se află și primul compartiment de îngrijiri paliative din România care funcționează într-o secție de oncologie pediatrică.
Proiectele Asociației Zi de Bine pot fi susținute printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.