Sorin Cîmpeanu: „Vom propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor”

Sorin Cîmpeanu: „Vom propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor”

Ministerul Educaţiei intenționează să demareze o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor. Aceasta va presupune o creştere importantă de buget şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme menite să permită sancţionarea acelor situaţii în care copiii nu primesc bursele sociale la care au dreptul.

„Vom propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor, a arătat joi, 30 iunie, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Această reformă va presupune o creştere foarte importantă de buget şi va presupune de asemenea şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin existenţa unor mecanisme care să permită rapid sancţionarea acelor situaţii în care elevii nu primesc acele burse sociale la care au dreptul. De asemenea, vom avea şi burse de încurajare a excelenţei mult mai mari decât până acum. (…) Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de perioada dinainte de 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti burse elevului se cheamă deturnare de fonduri”.

Potrivit oficialului, noul proiect va fixa un cuantum de minimum 250 de lei pentru bursele sociale. „Vrem să avem prevederi pentru a putea sancţiona acele situaţii în care nu se respectă acest cuantum minim”, a avertizat Sorin Cîmpeanu, în cadrul conferinței de presă de joi.