Tinerii refugiați ucraineni se pot înscrie, în orice moment, la universitățile din România, chiar și în lipsa diplomelor sau actelor de studii, beneficiind de finanțare de la bugetul de stat. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul conferinței de presă pe care a ținut-o joi, 10 martie.
„Cei care se adresează cu aceste solicitări, a spus ministrul Educației, sunt de două categorii: cei care dețin acte de studii prin care pot demonstra că au urmat cursurile unei universități din Ucraina, iar Ministerul Educației a afișat pe site-ul propriu lista tuturor universităților din Ucraina acreditate și recunoscute. A doua categorie de solicitanți, care nu pot face dovada acestor acte.
Am precizat că cei care nu posedă acte de studii pot să semneze o solicitare pe propria răspundere prin care se angajează ca până la finalizarea studiilor, înainte de a examenele de diplomă, să aducă acele acte de studii prin care se poate confirma parcursul lor în universitățile din Ucraina”.
În acest sens, Sorin Cîmpeanu a precizat faptul că fiecare universitate are dreptul să înființeze la nivelul ei comisii și evaluări ca să certifice nivelul competențelor tinerilor refugiați.
De asemenea, oficialul de la educație a mai spus că se află în pregătire un ordin comun de ministru referitor la metodologia de decontare a serviciilor de cazare și de masă acordate de respectivele universități: „Avem în pregătire un ordin de ministru comun între Ministerul Educației, Ministerul de Interne și cel al apărării naționale. Prin acest ordin de ministru vom putea să decontăm, se va stabili metodologia de decontare a serviciilor de cazare și masă pe care universitățile le-au acordat până acum și pe care le vor acorda în continuare”, a precizat ministrul la conferința de presă de joi.