Până vineri se va lua o decizie în privința școlilor, dacă acestea vor putea rămâne deschise, chiar dacă rata de incidență din localitate va trece de 6 cazuri la mia de locuitori, a anunțat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a mai spus că decizia va fi luată după consultări cu specialiștii din domeniul medical.
Astfel, potrivit Digi24, copiii sănătoși ar putea continua să învețe în clase și doar cei care se infectează să treacă în online.
„Vom avea azi discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru, este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun privind modul de funcționare a școlilor. Acum, regula e clară, în localitățile unde rată de infectare este peste 6 la mie la nivelul zilei de vineri, școlile ar urmă să treacă în online”, a declarant ministrul, care a adăugat că se primesc foarte multe cereri în acest sens.
„Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar. Atunci anunțăm scenariul, care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași scenariu sau dacă, așa cum dorim cei din Educație, vom putea menține, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise, până la apariția unui număr de cazuri”, a precizat Cîmpeanu.
Oficialul a făcut public faptul că s-a primit la minister o informare de la reprezentanța țării noastre la Bruxelles, „am analizat deciziile luate în alte state, cele mai multe state aplică principiul – școlile se închid ultimele și se deschid primele. Până la finalul săptămânii vom discuta cu cei din domeniul medical și vom anunța”.
Referitor la testarea în unitățile de învățământ, Sorin Cîmpeanu a spus că a discutat cu ministrul Sănătății. „Au fost vicii de organizare, nu putem spune că a fost foarte bine organizat procesul de asigurare a testelor la dispoziția școlilor”, dar a dat asigurări că vor exista teste suficiente, disponibile pentru toți care vor dori să se testeze.
Potrivit postului de televiziune amintit, în opinia ministrului Educației, țara noastră nu este pregătită pentru școala online, în ciuda faptului că în multe orașe mari din țară incidența cazurilor de îmbolnăvire se apropie de pragul de 6 la mia de locuitori, deoarece nu există conținut digital, conectivitate și cadre didactice pregătite pentru acest tip de învățământ.