Sorin Cîmpeanu: Premiile în bani pentru performanțele la învățătură sunt mai mici decât cele sportive, iar lucrurile nu trebuie să rămână așa

Sorin Cîmpeanu: Premiile în bani pentru performanțele la învățătură sunt mai mici decât cele sportive, iar lucrurile nu trebuie să rămână așa

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat suma standard pentru elevii care obțin premii la olimpiadele internaționale. Aceasta este de 14.400 de lei. Potrivit oficialului, premiile în bani pentru performanțele la învățătură sunt mai mici decât cele sportive și, în opinia sa, lucrurile nu trebuie să rămână așa.

Cu 10 ani în urmă, a continuat Cîmpeanu, au început să se închidă laboratoare, iar lipsa acestora a generat o rată din ce în ce mai mare de analfabetism functional, precum și o lipsă totală a practicii în orice domeniu.

„Avem în PNRR prevăute 300.000 de milioane de euro pentru investiții în laboratoare și încă 300 de milioane de euro pentru dotare claselor. Vom avea smartlab-uri dotate cu imprimante 3D, dar și cu alte echipamente de ultimă generație.

În ianuarie 2023 vor fi demarate procedurile de licitație,iar implementarea se va face începând cu anul 2024. Avem finanțată deja instruirea a 100.000 de cadre didactice. Avem standarde de calitate în învățământ și este pentru prima oară când legea educației are așa ceva, a spus ministrul Educației.

Dacă în mediul urban avem, cât de cât, laboratoare, în mediul rural nu există deloc. Este o diferență uriașă, parcă sunt două state paralele. Avem contracte cu 115 școli din mediul rural care vor putea să investească în dotări. În mediul urban trebuie să susținem excelența prin investiții în colegii.

În momentul de față, toată lumea este nemulțumită de sistemul de educație și consider că este nevoie de o schimbare. Am determinarea să duc la bus sfîrșit implementarea proiectului „România Educată”. Avem și resurse și potențial pentru adoptarea acestui proiect”, a precizat Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus.

Ministrul a mai anunțat că a introdus recompensarea pentru rezultatele excepționale la învătătură. Olimpicii vor avea burse și la liceele private. Premiile sunt de 14.400 de lei, dar sunt mai mici decât cele pentru performanță sportivă.

„Avem prognozate investiții în educație de 41 de miliarde de lei, adică lei 3,11% din PIB. Obiectivul este să ajungem la 15% din buget”, a mai spus ministrul.