Sorin Cîmpeanu: „Limita dintre dreptul la sănătate și dreptul la educație e foarte subțire”

Sorin Cîmpeanu: „Limita dintre dreptul la sănătate și dreptul la educație e foarte subțire”

Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Digi24 că numărul orelor de recuperare a materiei va varia în funcție de evaluările făcute de profesori, care vor stabili, pentru fiecare elev în parte, cât s-a pierdut din programa școlară, pe perioada școlii online.

„Avem nevoie de cooperarea fiecărui cadru didactic pentru a susține acele acte remediale pentru a recupera ceeea ce s-a pierdut în școala online, a spus Sorin Cîmpeanu, la postul de televiziune amintit. E nevoie de solidaritate între elevi, profesori și părinți mai mult ca oricând”.

În ce privește numărul orelor remediale, ministrul Educației a spus că va fi, în medie, de 5 pe săptămână. În situația în care elevii au pierdut mai mult sau în situația în care au asimilat mai mult, atunci și numărul de ore va fi mai mic.

„Faptul că această decizie de redeschidere a școlilor a fost anunțată ieri, cu mult înainte de 8 februarie, are în vedere această perioadă de pregătire, înainte ca elevii să ajungă din nou în bănci. Limita dintre dreptul la sănătate și dreptul la educație e foarte subțire. Aș vrea să cred că din perspectiva diminuării riscului a fost o măsură bună învățământul online, dar educațional elevii au de recuperat. (…) Pierderile suferite pe timpul predării online sunt inevitabile și au fost accentuate de circumstanțe conjuncturale cum ar fi accesul dificil la internet, la examene, formarea cadrelor didactice sau disponibilitatea lor. Aceste pierderi nu pot fi reparate tot în online și am decalat cu 8 săptămâni termenul la care situația școlară pe primul semestru poate fi încheiată pentru a putea derula actele remediale”, a explicat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

De asemenea, ministrul a mai spus că modul în care vor fi organizate orele remediale va fi decis la nivelul fiecărei unități de învățământ, de fiecare profesor în parte.

De asemenea, ministrul a mai spus că „ministerul Educației trebuie să organizeze acest proces și să identifice sursele de finanțare pentru aceste acte remediale. Pentru a motiva cadrele didactice ne gândim la un cuantum atractiv și cuantumul pe care-l avem în vedere, propus de mine, nevalidat la nivelul ministerului, e de 100 lei pe oră la fiecare oră remedială. Acest tarif e maximul corespunzător unui profesor cu peste 25 ani vechime în învățământul preuniversitar. Cadrele mai tinere cu o experiență mai redusă în sistem mă aștept să fie motivate de această posibilitate de recompensare a efoturilor, care nu vor fi mici”.

Elevii ar urma să se întoarcă la școală pe 8 februarie, dar decizia finală va fi luată pe 2 februarie, în funcție de evoluția pandemică.