Sorin Cîmpeanu, despre schimbările pregătite pentru noul an școlar: „Notele vor fi mai relevante şi vor reflecta mult mai fidel competenţele dobândite”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a motivat schimbările pe care le aduce noul an școlar în educație prin aceea că vrea ca fuga după note să nu mai existe în învățământul românesc, aceste schimbări sunt menite să facă şcoala şi mai prietenoasă pentru elevi (…) În momentul de faţă se aleargă prea mult după note, după note care înseamnă din ce în ce mai puţin. Vom trece școala pe competențe, care presupun în egală măsură și cunoștințe, dar și abilități”, a  spus Cîmpeanu la Digi24.

El a mai spus că toate modificările care vor fi aduse învățământuluiu românesc, începând cu anul școlar 2022-2023 țintesc interesul elevului, scopul fiind acela ca elevii dobândească acele competenţe de care au nevoie în viață. „Mă refer, a spus ministrul Educației, la competenţele de literaţie, la competenţele digitale, la competenţele de multilingvism, la competenţele în matematică şi în ştiinţe, competenţele civice, competenţele antreprenoriale. Este setul de opt competenţe, la care se adaugă şi alte competenţe, precum competenţe de mediu, spre exemplu. În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note, după note care înseamnă din ce în ce mai puţin.”

Soluția, în opinia lui Sorin Cîmpeanu, este mutarea accentului de pe notele de la 1 la 10, pe competențe, pas care reprezintă marea revoluție pe care o pregătește, începând cu anul școlare 2022-2023, pachetul de schimbări pegătit de Ministerul Educației.

„Schimbarea ar putea să fie că mutăm accentul de pe notele acordate într-un sistem numeric de la 1 la 10 pe competenţele pe care copiii trebuie să le dobândească în şcoală.  Notele nu dispar, dar ele au fost supralicitate, le-am dat mult prea multă importanță. Notele evaluează cunoștințele, notele evaluează foarte ușor capacitatea de a memora. Vom trece școala pe competențe, care presupun în egală măsură conținut și cunoștințe, dar și abilități. În acest fel facem şcoala şi mai prietenoasă pentru elevi, pentru că ne dorim ca elevii să fie atraşi de şcoală şi să nu fie aceia care resping şcoala şi consideră mersul la şcoală o corvoadă. Notele vor fi mai relevante şi vor reflecta mult mai fidel competenţele pe care le-a dobândit fiecare elev”, a mai spus Cîmpeanu.

Distribuie acest articol!