Sorin Cîmpeanu avertizează că demisionează dacă Educația nu va primi un buget mai mare decât cel de anul trecut

Sorin Cîmpeanu avertizează că demisionează dacă Educația nu va primi un buget mai mare decât cel de anul trecut

Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, ar putea demisiona, dacă învățământul nu va primi un buget mai mare decât cel de anul trecut. Concret, el cere dublarea sumei pentru bursele elevilor și mărirea costului standard pe elev.

Totuși, în cadrul unei emisiuni la Digi 24, Sorin Câmpeanu s-a arătat optimist, spunând că este absolut sigur că domeniul pe care îl conduce va primi, în valoare absolută, un buget mai mare decât anul trecut (când educația a primit 2,7% din PIB – n.r.). „De altfel, a continuat el, am și spus ce voi face dacă nu se va întâmpla așa”.

La același post de televiziune, Sorin Câmpeanu a reamintit că „anul trecut, de exemplu, s-au plătit diferențele salariale între octombrie 2008 și mai 2011, 35 la sută din salariile pe toată această perioadă pentru personalul din învățământ, niște sume foarte mari, care anul acesta nu mai grefează bugetul, dar pe de altă parte, anul acesta trebuie să avem 530 de milioane obligatoriu pentru bursele elevilor”.

El a explicat că în 2020, bursele elevilor din toată România au totalizat 270 de milioane de lei, iar acum ministerul vrea să obțină dublu. „Cei 270 de milioane au fost împărțiți foarte inechitabil: jumătate în București, jumătate în tot restul țării. Am avut burse de 4 lei, de 8 lei. Este absolut inadmisibil. Acum, Hotărârea Guvernului a fost bursa minimă 100 de lei. Suma necesară este 530 de milioane de lei, acești bani trebuie să se regăsească în buget”, a arătat ministrul.

Vorbind despre costul standard pe elev, ministrul a atras atenția că „în ultimii patru ani, de exemplu, au crescut absolut nesemnificativ (aceste cheltuieli – n.r.), de la 321 de lei la 387 de lei, dorim să fie de 500 de lei”.

Întrebat dacă a vorbit cu premierul și dacă acesta a promis că îi va da banii de care are nevoie la Educație, ministrul a spus: „Eu sunt convins că va fi o ședință de guvern în care vor fi anunțate limitele la buget. Eu am spus: fără resurse, eu nu știu să rezolv problemele din Educație. Poate știu alții!”.

Reamintim că, în anul 2005, Mircea Miclea a demisionat din funcția de ministru, pentru că nu a primit 6% din PIB pentru Educație.