Sorin Cîmpeanu: „Am stabilit ca examenele naționale să se deruleze cu prezență fizică, pentru a asigura relevanța acestora”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Este esențială o radiografie reală a momentului în sistemul de învățământ”

În urma consultărilor pe care le-a avut cu reprezentanții elevilor, ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a făcut public că examenele naționale de anul acesta se vor susține cu prezență fizică, pentru a se asigura relevanța lor. Tematica de examen, a mai spus el, va fi stabilită, adaptată și corelată cu realitățile pandemice ale acestui an școlar.

„Nu are niciun sens să negăm faptul că în educație au fost pierderi, important este să identificăm corect aceste pierderi”. Ministrul Educației și Cercetării a mai spus că elevii au solicitat, la unison, susținerea examenelor naționale cu prezență fizică și s-a hotărât, în unanimitate, să se facă tot posibilul pentru ca acestea să se deruleze predictibil, la datele la care au fost planificate. „Am stabilit ca examenele naționale să se deruleze cu prezență fizică, pentru a asigura relevanța acestora. Având deja două puncte fixe, este foarte posibil să fim nevoiți să cedăm într-o altă parte, pentru că, dacă n-am ceda în nicio parte, ar fi ca și cum am avea un an normal, în care nimic nu s-a întamplat”.

Referitor la tematica de concurs, Sorin Cîmpeanu a spus, la TVR 1, că aceasta poate fi flexibilizată. „Trebuie să planificăm o tematică adecvată modului în care elevii au asimilat, și nu modului în care profesorii au predat, pentru că de multe ori profesorii au predat, însă, fără să fie vina lor, au predat în fața unor ecrane negre, deci nu avem un raport real asupra a ceea ce au asimilat elevii.” De aceea, a continuat Sorin Cîmpeanu, tematica de examen va trebui adaptată la ceea ce au asimilat elevii.

Nu în ultimul rând, ministrul a spus că este foarte important un diagnostic al pierderilor pe care le-au suportat elevii, în această perioadă. Este foarte important să existe simulări, „pentru a știi cât și unde au pierdut elevii”.