Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat miercuri seara, la un post tv de știri, când revin în bănci elevii care învățau până acum în format online, după încetarea stării de alertă în România.
Acesta a specificat că Ministerul Educației a transmis a notă către toate inspectoratele școlare județene și către Inspectoratul Școlar al Municipiului București prin care informează că, începând din data de 9 martie, va înceta starea de alertă instituită pe teritoriul României se va ridica și, în consecință, încetează și măsurile sectoriale privind la educația pe perioada sătării de alertă, în conformitate cu Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, cu modificările și completările ulterioare.
Cîmpeanu a mai specificatfaptul că ordinul comun al ministrilor Educației și Sănătății privind aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică, cu modificările și completările ulterioare, a fost, lșa rândul său, abrogat printr-un ordin comun semnat de Alexandru Rafila și Sorin Cîmpeanu.
Concret, începând cu data de 9 martie 2022, nu se mai suspendă cursurile cu prezență fizică în funcție de numărul de cazuri de infectări sau de gradul de ocupare al paturilor destinate bolnavilor Covid-19.
În ceea ce privește o posibilă dată până la care elevii vor mai învăța online, ministrul Educației a făcut următoarele precizări: „Clasele/grupele/unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică. De asemenea, preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.
Pentru elevii cu boli cronice, Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației, va stabili măsuri suplimentare de protecție pentru asigurarea dreptului la educație în condiții de siguranță sanitară. Ministerul Educației și Ministerul Sănătății subliniază necesitatea respectării cu strictețe a regulilor de igienă personală și în cadrul colectivității, urmând să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță epidemiologică.”, a precizat Cîmpeanu.