Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri, 9 mai, că în loc de teste și teze, elevii vor putea fi evaluați inclusiv verbal sau prin proiecte. Totul va rămâne, însă, la latitudinea profesorului. Mai mult, începând cu luna septembrie a anului în curs, adică odată cu debutul noului an școlar, vor fi doar două note la o materie și o singură medie pentru întregul an școlar.
„Va fi o medie la finalul fiecărui an școlar. Evaluările se fac la început și final de an școlar. Fiecare profesor adaptează evaluarea din fiecare an școlar. Profesorul este liber să gândească în funcție de interesul elevului și disciplină, nu dau eu lecții profesorilor cum să facă evaluarea”, a spus Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, până la finalul acestei luni, elevii, părinții, împreună cu inspectoratele școlare din toată țara trebuie să decidă și când vor să aibă vacanța din luna februarie., adică vor vacanță în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie.
Reamintim că structura anului școlar 2022-2023 va fi una cu totul nouă, cele două semnestree fiind împărțite în cinci module și tot atâtea vacanțe, după cum urmează: 5 septembrie-21 octombrie (modulul 1); 22-30 octombrie (vacanță de toamnă); 31 octombrie-22 decembrie (modulul 2); 23 decembrie-8 ianuarie (vacanță de Crăciun); 9 ianuarie-7 aprilie (modulele 3 și 4 cu o săptămână de vacanță între 6 și 24 februarie, la alegerea fiecărui inspectorat); 8 aprilie-23 aprilie (vacanța de Paște); 24 aprilie-16 iunie (modulul 5).
În ordinuk de ministru se mai arată că în ziua de 5 octombrie – Ziua internațională a educației și în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.
De asemenea, programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, planificarea acestora fiind la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).
De asemenea, ministrul a mai declarat că se ia în calcul ca la bacalaureat să se dea examen nu doar la limbile engleză, franceză și germană, cât și la italiană sau spaniolă. Experții din Educație lucrează la modificarea regulamentului intern de organizare a unităților de învățământ, iar până la finalul acestei luni, noile norme vor fi făcute publice.