Cu ocazia Congresului Internațional al Catedrelor Scholas, care s-a desfășurat pentru prima dată în România, Papa Francisc a oferit Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), tradiționalul „Măslin al Păcii”, gest de solidaritate și speranță dedicat comunității universitare și partenerilor acestui eveniment.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă, măslinul a fost plantat în cadrul ceremoniei de închidere a celui de-al IX-lea Congres internațional al Catedrelor Scholas, organizat de SNSPA, prin Centrul Regional Scholas Occurrentes al universității, în colaborare cu Fundația pontificală Scholas Occurrentes.
La ceremonie, potrivit Agerpres, au participat Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Jose Maria del Corral, director al rețelei educative pontificale Scholas Occurrentes, președintele Senatului SNSPA, Iordan Gh. Bărbulescu, coordonator al Centrului Regional Scholas Occurrentes din țara noastră, și rectorul SNSPA, Remus Pricopie.
„Consider că activitatea Scholas Occurrentes este foarte importantă într-un domeniu esențial, precum educația și formarea tinerei generații. Trăim într-o lume în care există războaie și un extraordinar progres tehnologic, dar trebuie să dezvoltăm simțirea, adevăratul sens al vieții noastre. Și Scholas Occurrentes este un loc în care formarea este în această direcție. Le mulțumesc pentru efortul depus. În cele 3 luni de când mă aflu aici, am avut oportunitatea de a vizita câteva școli din România. Am fost impresionat de nivelul pregătirii și de pasiunea pe care am descoperit-o în domeniul educației. Deci, acesta este viitorul țării voastre”, a declarat Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova.
„Această placă, binecuvântată de Papa Francisc pentru a însoți plantarea Măslinului, capătă o semnificație specială în cadrul acestui congres și în această universitate, unde discutăm zilele acestea despre cunoaștere și sens. Și, așa cum spune Papa Francisc, războiul este absența sensului. De aceea, astăzi plantăm împreună acest Măslin și îl udăm cu educația de zi cu zi. Aș dori să le mulțumesc în mod special lui Iordan Gh. Bărbulescu, Remus Pricopie și ministrului Ligia Deca pentru că au făcut posibil acest congres și pentru angajamentul lor față de Scholas”, a susținut Jose Maria del Corral, președintele Scholas Occurrentes.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a afirmat că, pentru SNSPA, evernimentul evidențiază legăturile puternice dintre educație și pace, precum și contribuția activă a universității la dezvoltarea unei lumi mai echitabile și mai unite.
„Prezența ‘Măslinului Păcii’ la SNSPA subliniază angajamentul comun pentru pace, toleranță și colaborare internațională. Vom continua, prin Centrul Regional Scholas Occurrentes din cadrul SNSPA, unic în Europa de Est, și prin programul internațional University of Meaning / Universidad del Sentido, inițiat de Papa Francisc, primul de acest gen din Europa, să consolidăm cooperarea cu Fundația pontificală Scholas Occurrentes, prin dezvoltarea unor proiecte comune în domenii de interes global, precum educația tinerilor, sustenabilitatea și inovația socială”, a declarat rectorul SNSPA.
Cel de-al IX-lea Congres internațional al Catedrelor Scholas a fost deschis miercuri, 18 septembrie. Joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a participat la lucrările congresului. Cu această ocazie, Fundația pontificală Scholas Occurrentes i-a oferit medalia pentru liderii care au produs o schimbare pozitivă în educație, prin promovarea valorilor, solidarității și dialogului intercultural.
Scholas Occurrentes este o mișcare de tineret pentru educație, creată de Papa Francisc în 2013. În prezent, desfășoară activități pe cinci continente și are o rețea educațională de peste 500.000 de organizații. În februarie 2019, în timpul vizitei instituționale a lui Jose Maria del Corral (Director Global Scholas Occurrentes) la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a avut loc semnarea Acordului dintre Scholas Occurrentes și SNSPA. Deschiderea Centrului Regional Scholas Occurrentes a avut loc pe 21 martie 2019. Unul dintre primele programe implementate a fost Catedra Scholas SNSPA, care funcționează în cadrul Catedrelor Scholas Internațional, o rețea educațională care reunește 100 de universități și 35 de observatori, mai menționează sursa citată.