Singurul bazin de înot semiolimpic omologat de la noi, la Școala 190 din București

Singurul bazin de înot semiolimpic omologat de la noi, la Școala 190 din București

– Dar nu mai sunt școli cu bazine de înot?! – o întreb pe campioana noastră olimpică de la Atena 2004, Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, la inaugurarea bazinului de la Școala Gimnazială Nr. 190 din sectorul 4 al Capitalei.

Omologate, nu. E singurul bazin semiolimpic omologat și al doilea, după Dinamo, olimpic, primul pe care l-am omologat și am putut să reluăm Campionatele Internaționale de Înot ale României.

Noul bazin de 25 m cu 6 culoare de la Școala Gimnazială Nr. 190 a primit certificatul de omologare și de-acum este deschis tuturor copiilor din sectorul 4 (sunt aproximativ 30.000) și, printr-un parteneriat cu federația de specialitate, și înotătorilor din lotul olimpic.

Camelia Potec își recunoaște emoțiile:

Am emoții ca atunci când am ajuns prima oară la bazin, când trebuia să mă dezechipez și să intru să înot. De data asta nu voi intra să înot, însă emoțiile sunt aceleași. Totodată vreau să vă spun că sunt extrem de bucuroasă să particip la inaugurarea unui bazin atât de important pentru viitoarele generații. Îl felicit pentru acest lucru pe domnul primar și îi felicit pe locuitorii acestui sector că au parte de o astfel de bază sportivă.

Investițiile în infrastructura educațională și infrastructura sportivă au  reprezentat o prioritate pentru comunitatea noastră, pentru că timp de 30 de ani s-a făcut mult prea puțin pentru tot ceea ce înseamnă educație și sport – zice primarul Daniel Băluță – Acest bazin are o importanță multiplă pentru noi, pentru că realizează o bază de selecție dosebită pentru viitorii campioni, copiii din sectorul 4 având acces liber la această facilitate sportivă. Îi mulțumesc Cameliei pentru eforturile făcute pentru omologarea acestui bazin de înot și sper să avem în sectorul 4 tot mai mulți campioni.

Singurul bazin de înot semiolimpic omologat de la noi, la Școala 190 din București

Bazinul are sistem performant și sigur de recirculare, filtrare și tratare a apei și sistem de încălzire/climatizare bazat pe două centrale de tratare a aerului cu recuperator de căldură în plăci. Ca urmare, apa este permanent încălzită, tratată, cu un nivel al PH-ului corespunzător. Umiditatea din aer este controlată și menținută în limite conforme prin aerisire permanentă. Regulile de acces din punctul de vedere al sănătății, igienei, echipamentului, precum și al respectării circuitelor sunt stricte. Anexele tehnice cuprind vestiare, dușuri, grupuri sanitare, camere pentru personalul didactic, spații tehnice, camere pentru echipament sportiv. Există o mica tribună cu 129 de locuri pentru spectatori.

Bazinul a fost construit din fonduri europene (2%, cofinanțarea administrației publice locale) pe amplasamentul unui bazin vechi, dezafectat, abandonat într-o avansată stare de degradare.

De fapt, Școala Gimnazială Nr. 190 dispune de un întreg campus polisportiv. Tot acum a fost repusă în circuitul pregătirii sportive sala de 600 mp, renovată, reamenajată, dotată cu echipamente noi. Ajunsese și ea într-o stare jalnică, atacată de mucegai, de infiltrații. În exterior se află pista circulară de atletism care înconjoară terenurile de jocuri sportive.

Școala Gimnazială Nr. 190 are în total 1.872 de elevi.

Foto: PS4