Singura școală în sistem dual din România pentru brutari și cofetari

Elevilor din medii defavorizate care doresc să învețe o meserie, precum și specialiștilor în industria de brutărie și cofetărie le este destinat centrul de colaborare și dezvoltare inițiat la Cluj-Napoca, prin proiectul Bakery School România.

Bakery School din Cluj-Napoca în sistem dual are, în prima serie, deschisă în acest an școlar, 11 elevi de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Tehnofrig, specializarea cofetărie-patiserie. Investiția este a grupului Puratos și depășește 100.000 de euro. Anterior, în 2020, același grup a deschis o școală în sistem dual în comuna Tărtășești din județul Dâmbovița, cu 50 de elevi.

La deschiderea anului școlar la centrul clujean au participat reprezentanți ai administrației publice locale și ai învățământului județean. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a marcat momentul plantând un copac din specia chiparos de baltă și a subliniat: „Am ținut special să fiu prezent aici pentru că ceea ce faceți dumneavoastră reprezintă și pentru noi – primărie, inspectorat școlar, stat român în ansamblu – o prioritate. Prioritatea se leagă de dezvoltarea învățământului dual și prin această colaborare, excelentă ca model, între școală, Liceul Tehnologic Nr. 1 și compania Puratos, care vine și adaugă cealaltă parte necesară pentru învățământul profesional de calitate. E un model de bună practică pe care noi îl susținem cu toată convingerea la Cluj-Napoca. Vreau să-i felicit pe acești tineri minunați! Ați ales o meserie extreme de frumoasă, creativă, și sunt convins că nu peste mulți ani veți avea propria dumneavoastră afacere și veți forma la rândul dumneavoastră alți tineri care să vină să ducă munca dumneavoastră mai departe.“

Inspectorul școlar Sorina Zirbo a evidențiat susținerea asigurată proiectului din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Prof. Anamaria Pop, director al liceului, a apreciat că parteneriatul în sistem dual este o oportunitate unică pentru redobândirea atractivității meseriilor de către tineri: „Deschiderea unei școli Bakery School în parteneriat cu unitatea noastră, Liceul Tehnologic Nr. 1, ne mândrește și ne ambiționează să oferim tot ce putem pentru a pregăti profesional acești elevi la un alt nivel, astfel încât, la absolvire, să punem în piața muncii cei mai buni specialiști în domeniu.“

Gabriela Bereș, director general al Puratos România: „Ne-am dorit să venim cu Bakery School la Cluj-Napoca încă din 2020 și suntem foarte mândri că am găsit resurse pentru a duce la bun sfârșit investiția în noul spațiu. Acești 11 copii de aici, din Cluj-Napoca, care au început liceul la Bakery School sperând la un viitor mai bun pentru ei, împreună cu cei 50 pe care îi avem la școala din Tărtășești, județul Dâmbovița, sunt cei care deschid calea în industria noastră pentru o piață a muncii calificată pentru următorii 30-40 de ani. Vom continua să alocăm resurse pentru educație în mod susținut în următorii 10 ani și chiar să extindem și în alte mari orașe din România o astfel de școală, în așa fel încât să schimbăm în bine viitorul tinerilor și a meseriilor de la noi.“

Olivier Tilkens, președinte Europa de Nord & Est al Puratos Group: „Investiția în comunități și educație este unul dintre angajamentele pe termen lung ale Grupului Puratos, alături de nutriție și alimente inovative hrănitoare, sustenabilitate și aprovizionarea cu materii prime din producție locală, dar și protejarea patrimoniului pe care îl lăsăm mai departe viitoarelor generații. Puratos înțelege nevoia din piața forței de muncă, problemă pe care o regăsim la nivel mondial în industria de panificație, cofetărie, patiserie și ciocolaterie, aș putea spune. Ne dorim să creștem viitori angajați pregătiți care să promoveze sustenabilitatea în munca lor, și să protejeze resursele pe care le avem la dispoziție.“

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol!