Sindicatele din Educație vor declanșa greva generalăPentru că revendicările lor au rămas fără rezolvare și, mai mult, pentru a face economie, guvernul intenționează să ia decizii cu impact negativ asupra angajaților din educație, sindicatele au demarat procedura strângerii de semnături în vederea declanșării grevei generale. Revendicările sindicaliștilor sunt legate de sistemul de salarizare.

În acest context, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că are încredere că nu se va ajunge la o grevă generală în învățământ, iar anul școlar se va încheia cu bine. „Am încredere că nu vom ajunge acolo și că anul școlar se va finaliza cu bine. Cred că asta își doresc și reprezentanții cadrelor didactice. Sigur că este nevoie să ne așezăm la masă și să găsim soluții”, a spus Ligia Deca și a dat asigurări că Ministerul Educației susține creșterile salariale ale angajaților din învățământ. Ministrul a precizat că rferitor la ordonanța de urgență la care se referă sindicatele, Ministerul Educației lucrează deja la o serie de observații ce urmează a fi înainte Ministerului Finanțelor.

„Așa cum știți, Ministerul Educației susține creșterile salariale și susține ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ține de noi ca această necesitate în sistemul educațional să fie reflectată și în cadrul normativ”, a mai adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Potrivit anunțului official, până la declanșarea grevei generale, cele trei mari federații sindicale din educație – FSLI, FSE „Spiru Haret” și FNS „Alma Mater” vor picheta sediul guvernului în zilele de 25 și 26 aprilie, iar pe 10 mai vor organiza un marș de protest la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat. „Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret și Federația Națională Sindicală Alma Mater anunță Guvernul României și Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale. Hotărârea de a apela la această formă extremă de protest este cu atât mai justificată cu cât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ”, se arată în comunicatul transmis de liderii celor trei federații sindicale.

Sindicaliștii din Educație sunt încrijorate că intențiile Executivului sunt de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022, lucru imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior/ o nouă tranșă de vechime, dar și de a bloca atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni.

Distribuie acest articol!