Sindicatele din Educație amenință cu greva generală

Sindicatele din Educație amenință cu greva generală

Sindicatele din Educație au început marți protestele, prin pichetarea prefecturilor. Motivul protestelor sunt salariile mici și neplata orelor suplimentare. Potrivit calendarului fixat, în această săptămână vor avea loc proteste ale organizațiilor județene afiliate Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) după cum urmează: marți, 14 martie la Constanța, miercuri, 15 martie – Ialomița, joi, 16 martie, în Argeș, Buzău, Călărași, Dolj și Prahova.

Protestele vor continua și săptămâna viitoare cu pichetarea sediilor prefecturilor din alte județe. La aceste acțiuni vor lua parte membrii organizațiilor sindicale afiliate FSLI și FSE „Spiru Haret”.

Reprezentanții cadrelor didactice susțin, într-un comunicat de presă, că dezinteresul actualei guvernări vizavi de acordarea majorărilor salariale în sistemul de învățământ conduce la producerea unui dezechilibru social, împiedicându-I pe dascăli să-și asigure un trai decent.

„Suntem astfel determinați să mergem mai departe cu planul acțiunilor sindicale, până la rezolvarea tuturor problemelor cu care salariații din educație se confruntă. Considerăm că motivarea resursei umane din învățământ reprezintă una dintre condițiile esențiale pentru a avea un sistem de educație performant în România”, spun aceștia.

Sindicaliștii din educație cer de urgență Guvernului României să găsească soluții în unele situații, respectiv la rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toți salariații din sistemu să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022. Totodată, ei cer găsirea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar și adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998.

De asemenea, se cere aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

Cele două mari federații sindicale din educație mai cer să sec remedieze anomaliile actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, avându-se în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție.

Se mai cere, în plus, instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, precum și plata suplimentară a personalului din unitățile/instituțiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile Totodată, sindicaliștii solicită plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Sindicaliștii avertizează că, în situația în care solicitările organizațiilor sindicale vor rămâne fără rezultat, angajații din educație vor continua acțiunile de protest cu pichetarea sediului Guvernului și a sediilor prefecturilor în lunile martie și aprilie 2023, un marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023 și declanșarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai.