Sindicaliștii din Educație îi așteaptă pe reprezentanții Guvernului la sediul FSLI pentru o nouă rundă de negocieri

Sindicaliștii din Educație îi așteaptă pe reprezentanții Guvernului la sediul FSLI pentru o nouă rundă de negocieriÎn cea de a treia zile grevă generală în învățământ, sindicaliștii au anunțat că îi așteaptă pe reprezentanții Guvernului la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) pentru o nouă rundă de negocieri. Ei au mai Ei au mai spus că greva ar putea fi de lungă durată În plus, joi, 25 mai, este anunțat un posibil nou marș de protest.

Ședința liderilor celor trei federații din educație este prevăzută pentru ora 16.00, iar de la ora 17.00 au fost chemați la sediul FSLI premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și miniștrii Ligia Deca, Marius Budăi și Adrian Câciu.

Premierul Nicolae Ciucă spune că i-a rugat pe liderii sindicali din educație „să înțeleagă” că orice „intervenție” acum asupra salariilor va trebui corectată prin legea salarizării.

„Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din educație, iar în această după-amiază vom avea o nouă întâlnire și cred că împreună vom conveni asupra unei soluții. Desigur, prin responsabilitatea noastră trebuie să rezolvăm problema salarizării, pentru că este inadmisibil ca un profesor debutant să aibă salariul de 2.500 de lei.

I-am rugat să înțeleagă că orice intervenție acum va trebui corectată prin legea salarizării, pe care o vom devansa și în 15 iulie se va intra în dialog cu toate categoriile, cu prioritate Educația și Sănătatea, astfel încât până în 1 septembrie să o finalizăm și să o trecem prin Parlament”, a declarat premierul.

Reamintim că liderul FSLI, Simion Hancescu, a spus marți, după întâlnirea de la  Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă și cu președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, că nu a fost o negociere, ci o simplă întâlnire informală.

„Miercuri va fi o ședință a tuturor liderilor celor trei federații și am invitat conducerea Guvernului. Invitația este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanțelor, ministrul Muncii (…) Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta”, a precizat Hancescu.

În ceea ce privește greva, aceasta va continua până când Guvernul va găsi „o soluție acceptabilă”, a mai spus liderul FSLI, care a adăugat că este foarte posibilă organizarea unui miting de protest, joi, 25 mai.