Simularea Evaluării Naționale – modele de subiecte din testele anilor trecuți, după o programă care nu mai e în vigoare și cu un barem de corectare greșit

Simularea Evaluării Naționale - modele de subiecte din testele anilor trecuți, după o programă care nu mai e în vigoare și cu un barem de corectare greșit

Simularea Evaluării Naționale a debutat sub auspiciile unui scandal. Elevii și profesorii acuză faptul că Ministerul Educației a publicat pe site modele de subiecte luate din testele din anii trecuți, mai mult, bazate pe o programă care nu mai este în vigoare și cu un barem de corectare greșit.

Elevii de clasa a VIII-a susțin, luni, proba scrisă la Limba și literatura română, prima din calendarul simulării Evaluării Naționale, aprobat de Ministerul Educației. Marți, elevii vor susține proba scrisă la Matematică, în vreme ce elevii aparținând minorităților naționale vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă miercuri. Potrivit calendarului, pe 29 martie se vor afișa rezultatele.

Subiectele și baremele de evaluare pentru probele scrise vor fi publicate zilnic, la ora 15,00. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore pentru elevii de clasa a VIII-a și de trei ore pentru elevii din clasele terminale de liceu, care susțin simularea pentru examenul de Bacalaureat.

Elevii, profesorii și părinții sunt însă supărați că anul acesta nu au beneficiat de modele de subiecte actualizate armonizate cu  programa actuală. De asemenea, nu  există un barem de corectare clar, care să dea profesorilor posibilitatea de a corecta obiectiv, astfel încât să nu se ajungă la diferențe mari de notare.