Simulare în condiții de examen pentru bacalaureatul la informatică

O simulare ieșită din rutina pregătirilor de acest fel în vederea examenelor naționale, dar înscrisă perfect în rigorile metodologice și de conținut ale acestora, oferă pentru bacalaureat – proba de informatică – o companie specializată în activități de educație și formare prin cursuri de programare IT și servicii de mentorat, precum și în pregătirea elevilor olimpicii la informatică: WellCode, fondată de Petru Trîmbițaș, el însuși olimpic la informatică pe vremea când era elev, actualmente formator de olimpici la informatică. El este autor al subiectelor simulării care se desfășoară marți, 29 iunie, între orele 19.00 și 22.00. Inițiatorul simulării ne oferă amănunte: „Analizând anul școlar extrem de greu pentru toți elevii din România și condițiile dificile în care s-au desfășurat cursurile online, am decis, împreună cu echipa WellCode, să oferim viitorilor absolvenți de liceu cu profil Informatică posibilitatea unui test independent al nivelului cunoștințelor acumulate. Este o simulare pe care o punem la dispoziția elevilor interesați pentru o ultimă autoevaluare. Sesiunea va fi organizată în condiții de examen, accesul în sala virtuală de simulare va fi posibil începând cu ora 19.00 și închis la 22.00, iar elevii vor afla rezultatul în scurt timp de la terminarea simulării. Subiectele de examen au fost concepute de noi, având în vedere experiența pe care am dobândit-o în ultimii patru ani, atât în pregătirea participanților la olimpiadele de profil, cât și a rezultatelor excelente obținute de absolvenți de liceu cu profil informatică la examenul de bacalaureat în anii trecuți”.

Ca informații pregătitoare pentru potențialii particpanți, este de reținut că „simularea va include teste tip grilă și probleme, pe modelul testelor de antrenament din timpul școlii. Pentru a oferi acces cât mai multor tineri, compania a creat un grup special pe Facebook, unde va posta, în timp util, informațiile despre simulare și va răspunde întrebărilor privind înscrierea: https://www.facebook.com/groups/bac.admitere.info. Pentru a participa la simulare, elevii se vor înscrie pe platforma www.wellcode.ro.

De asemenea, simularea este concepută încât să fie disponibilă și elevilor de liceu care se pregătesc pentru bacalaureatul de anul viitor și vor să își testeze cunoștințele la informatică dobândite până acum. Petru Trîmbițaș subliniază: „Elevul care va avea cel mai bun rezultat la simulare, va primi acces gratuit la un curs nou web.wellcode, pe care îl vom lansa în luna octombrie a acestui an”.

Sfaturile unui experimentat al examenelor și concursurilor

Pe baza experienței proprii de olimpic medaliat și distins cu mențiuni, de angajat la Facebook în New York și la Google și de investitor în IT, Petru Trîmbițaș le oferă câteva recomandări tuturor candidaților la bacalaureat:

  1. Citește cu atenție toate enunțurile, timpul de examen este suficient pentru a rezolva testul în întregime, dacă ai înțeles corect cerința. Nu citi pe diagonală subiectele, pentru că poți pierde din vedere detalii importante.
  2. Nu te mai gândi la schemele de rezolvare de la clasă, riști să încadrezi un subiect la un șablon eronat. Tratează fiecare subiect ca și cum l-ai văzut prima dată, nu încerca să îl integrezi într-un șablon/soluție de la prima lectură. Împarte problema în mai multe părți și rezolvă-le pe rând. Dacă un subiect se încadrează într-un șablon învățat, acesta va veni natural în minte.
  3. Scrie pe hârtie pentru fiecare problemă sau pentru subiectele mai grele tabelul de valori. Făcând tabel de valori pe fiecare program și rulând programul în minte, dar trecând pe hârtie toate valorile pe care le au variabilele, vei înțelege mult mai bine ce face programul și vei putea identifica rapid greșelile. Această soluție este recomandată și la problemele mult mai grele, unde ai de scris cod, dar și pentru testarea soluției, folosind câteva exemple.

Și un sfat valabil pentru toți elevii care pornesc la examen: „Să ia micul dejun înainte de a pleca spre școală, dar fără a exagera. Chiar dacă pare ciudat, acest detaliu este foarte important, știut fiind că, dacă micul dejun a fost prea copios apare senzația de somn și oboseală, iar dacă nu mănânci, apare foamea și de aici graba de a termina mai repede examenul”.

Distribuie acest articol!