Simion Hancescu, președintele FSLI: „Va fi o misiune aproape imposibilă să găsim cadre didactice calificate care să suplinească lipsa celor care vor părăsi sistemul“

298

Simion Hancescu, președintele FSLI: ”Va fi o misiune aproape imposibilă să găsim cadre didactice calificate care să suplinească lipsa celor care vor părăsi sistemul”

Se prefigurează un an școlar 2020-2021 foarte complicat. Nu doar părinții sunt îngrijorați de deschiderea noului an școlar, ci și profesorii. Frica de contaminarea cu COVID-19 determină mii de dascăli să părăsească sistemul. Profesorii se tem și de alegerile locale, care vor avea loc pe 27 septembrie. Ei sunt de părere ca deschiderea anului școlar să fie amânată până după această dată, pentru ca sălile de clasă să fie dezinfectate, astfel încât nici sănătatea elevilor și nici sănătatea profesorilor să nu fie puse în pericol.

În special cadrele didactice care suferă de boli cronice se tem să se mai întoarcă la catedră și doresc să predea de acasă, online, lucru care nu se poate, însă. De aceea, cum mulți dintre aceștia au ajuns și chiar au depășit vârsta pensionării au făcut cerere de încheiere a unei activități de o viață.

Mulți dintre cei care vor să se pensioneze suferă și de alte afecțiuni, care îi fac vulnerabili în fața noului coronavirus. Există, însă, și cadre didactice care nu au atins încă vârsta de pensionare și care, în schimb, au ales să intre în concedii medicale. Mai mult, de teama îmbolnăvirii cu COVID-19, mulți profesori au ales să se pensioneze anticipat.

”Aceasta este o mare problemă, comentează situația Simion Hancescu, președintele FSLI. Noi avem acum peste 10.000 de cadre didactice pensionare, care sunt la prelungire de activitate sau chiar peste perioada prelungirii de activitate (aproximativ 4000 de dascăli – n.r.). La acești aproximativ 14.000 de profesori pensionari se adaugă un număr de 4.000 de necalificați. Va fi o misiune aproape imposibilă să găsim, în momentul de față, cadre didactice calificate care să suplinească lipsa celor care au luat sau vor lua, în zilele imediat următoare, decizia de a părăsi sistemul.”

Temerea președintelui Federației Sindicatelor Libere din Învățământ este că se va ajunge la varianta nedorită de nimeni de a se recurge la necalificați, pentru suplinirea deficitului în creștere de cadre didactice. ”Sunt multe necunoscute, multe, foarte multe probleme și, din păcate, elevii vor avea de suferit, dar și cadrele didactice”, a conchis Simion Hancescu.

Simion Hancescu, președintele FSLI: ”Va fi o misiune aproape imposibilă să găsim cadre didactice calificate care să suplinească lipsa celor care vor părăsi sistemul”