Să fiu sincer, ne așteptam ca acum, când începem un nou an și când se distribuie banii din noul buget, să primim și noi partea care ni se cuvine. Dar se pare că actualii guvernanți merg pe aceeași linie, anume de subfinanțare a sistemului de învățământ. Ceea ce ne miră mai mult este faptul că nu‑și dau seama ce‑i lipsește învățământului. Nu table electronice, ci toalete civilizate în școli, cu pavarea curților (este necesar și acest lucru), ci asigurarea condițiilor pentru desfășurarea unui învățământ civilizat… Și aș putea continua cu șirul acesta, dar este necesar să revin la ceea ce s‑a discutat și ce‑au aflat membrii de sindicat la recenta noastră întâlnire lunară.
De la bun început, arăt că liderii de sindicat din școlile zonei Rădăuților au venit la această întâlnire cu mai multă bucurie. Probabil o influență pozitivă a avut și vacanța care se apropia. Dac‑ar fi știut ce‑i așteaptă… Iar starea lor de spirit s‑a schimbat după această întâlnire și veți vedea de ce.
La ordinea de zi a întâlnirii erau opt puncte, care de care mai important și mai interesant pentru activitatea noastră de zi de zi la catedră, dar și pentru viața sindicală din școli.
Chiar prezentarea OUG Nr. 114/2018 a venit cu vești rele. Adică munca suplimentară prestată de cadrele didactice nu se va plăti, ci va fi compensată cu zile libere (de unde?). Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare se va menține, cel mult, la nivelul lunii decembrie 2018. În schimb, ni se vor acorda vouchere de vacanță și în perioada 2019‑2020.
OMEN 5728/20.12.2018 modifică Metodologia de mișcare de personal, deși a fost trecută fără consultarea partenerilor de dialog social (doar ei conduc). Trebuie să studiem cu mare atenție acest ordin, pentru a‑l aplica în școli corect.
FSLI a fost nevoită să se adreseze MEN și MFP prin două adrese (fără răspuns), prin care s‑a cerut respectarea punctului 9 din acordul semnat în noiembrie 2018 la Alba Iulia. Prin el se prevedea ca până la 31 ianuarie 2019 să fie plătite toate hotărîrile judecătorești care au fost pronunțate până la 31 decembrie 2018. Deși punctul 7, litera „h“ prevede să se acorde șase salarii medii brute la pensionare, au dat OUG nr. 4/2018 care interzice acest lucru până în anul 2021. (?)
S‑a promis că la salariul plătit în februarie pentru luna ianuarie 2019 se va plăti și alocația de hrană precizată în lege. De fapt, nici nu putem fi siguri de acest lucru decât atunci când vom fi cu banii în mână. Spun acest lucru pentru că „ne‑am fript“ de mai multe ori.
S‑a atras atenția că liderul de sindicat trebuie să participe la activitatea comisiilor de încadrare din școli, pentru a se evita abaterea de la legile în vigoare. S‑a mai spus că inspectoratele școlare au elaborat fișa de evaluare pentru cadrele didactice care doresc să participe la diferite etape de mișcare de personal didactic. Acestea să analizeze cu mare atenție piesele care formează dosarul respectiv, pentru a nu se strecura inadvertențe.
S‑a specificat că este necesar să se discute modificarea normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile didactice de conducere (director/director adjunct), dar și stabilirea unităților școlare în care se normează funcțiile de conducere auxiliare de contabil‑șef și secretar‑șef. Se cere rediscutarea criteriilor avute în vedere la clasificarea categorilor de unități de învățământ, dar și la stabilirea de criterii echitabile, care să nu ducă la diminuări nejustificate și demotivante de salarii pentru aceste funcții de conducere.
Nu se ține cont c‑au crescut cheltuielile pentru susținerea învățământului. Consiliul Național de Finanțare a Învățământului Preuniversitar a propus o majorare de 22% față de anul 2018 a coeficientului 1 – cost per elev. Dar FSLI consideră că și creșterea de 22% este insuficientă, mai ales în unitățile școlare cu profil vocațional. Cu toate aceste sesizări, coeficientul de corecție a rămas la nivelul anului 2018. După calculele noastre, ar fi necesară ca această creștere a coeficientului să fie măcar de 27%. Dar noi vorbim… S‑a cerut acest lucru pentru a se evita redistribuirea de fonduri și reducerile de personal. Guvernanții trebuie să înțeleagă că personalul didactic de predare nu poate fi redus, pentru c‑ar rămâne clase de elevi fără profesori, învățători și educatoare.
După expunerea făcută de domnul prof. Gheorghe Șorodoc, liderul zonal, a urmat domnul Iulian Schipor, vicelider, care a arătat c‑a participat la întâlnirea de la MEN unde s‑au stabilit, de comun acord cu FSLI, măsuri care n‑au fost puse în practică. S‑a insistat asupra unor anomalii constatate la calcularea sporurilor, dar care n‑au fost remediate.
Anterior acestei întâlniri, domnul Gheorghe Șorodoc a primit, prin telefon, unele situații ivite la nivelul câtorva școli, pe care le‑a clarificat în ședință, din care au învățat și alți lideri din școli.
Prof. Gh. DOLINSKI D �?�