Semnalați deșeuri printr-un singur click

Semnalați deșeuri printr-un singur click 

Cine vede un loc undeva cu deșeuri poate să-l semnaleze printr-o poză celor în măsură să intervină. Condiția e să aibă o aplicație TrashOut, în a cărei bază de date să încarce poza pe platforma 4B dezvoltată de Let’s Do It, Romania! Voluntarii platformei (o echipă-ntreagă) iau legătura cu autoritățile locale care vin și curăță zona semnalată cu deșeuri.

Educație pentru mediu

Platforma 4B este un proiect technology-friendly de protecție a mediului adresat tuturor, creat de echipa Let’s Do It, Romania!, în colaborare cu TrashOut, finanțat prin programul Ro Smart – Țara lui Andrei. Proiectul este o formă de educație pentru mediu, recomandată prin aceea că „încurajează curățarea deșeurilor printr-un singur click”.

Inițiatorul platformei este Ionuț Iordăchescu, membru fondator al asociației Let’s Do It, Romania!: „Mi-am dorit să găsim o formă prin care fiecare cetățean al României să poată contribui la o țară mai curată, din câteva acțiuni simple, cu o aplicație. Mă bucur să constat că oamenii o folosesc și că împreună cu autoritățile reușim să scăpăm natura de deșeuri”. Manager de proiect este Adina Jigani, membru al asociației din 2018.

După primele patru luni de funcționare a aplicației, rezultatele pot fi considerate neașteptat de bune: peste 5000 de utilizatori noi în aplicația TrashOut, 53 de voluntari activi recrutați și implicați în păstrarea legăturii cu autoritățile cărora le-au trimis 1322 de sesizări, 2216 tone de deșeuri abandonate în natură colectate, 140 de zone cu deșeuri igienizate, 2232 de cartări ale zonelor cu deșeuri în aplicația TrashOut.

Echipa Let’s Do It, Romania! subliniază că „își dorește ca prin lansarea proiectului 4B să încurajeze și să sporească educația non-formală, educația despre mediu și implicarea în comunitate a persoanelor de toate vârstele. Aceste noțiuni transpuse în mediul online se adaptează programului personal, încurajând o odihnă productivă”.

Let`s Do It, Romania! este recunoscut drept „cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, a implicat peste 1.900.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50.000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică”.

Deșeurile în România și în lume

  • Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
  • Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. Insula din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million kmp)
  • În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
  • Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
  • Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
  • Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat
  • România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.