În data de 12.10.2017, DGASPC Vaslui şi Primăria Comunei Pădureni, judeţul Vaslui, în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative din România (FICE România) au organizat Seminarul Naţional „Rolul comunităţii în prevenirea separării copilului de familie“.
La eveniment au participat preşedintele FICE România – dl Toma Mareş, membri ai FICE România, specialişti din cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţele Argeş, Bacău, Călăraşi, Constanţa, Iaşi, Neamţ, Vrancea şi Vaslui, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui, membri ai organizaţiilor non-guvernamentale – „Bună Ziua Copii din România“, „Fundaţia Sporgeon“, cadre didactice şi preoţi.
Pe parcursul seminarului au fost prezentate modele de bună practică în domeniul prevenirii separării copilului de familie, ceea ce a încurajat schimbul de informaţii între specialiştii prezenţi la eveniment, punându-se accent pe importanţa acordării de servicii de asistenţă socială de calitate la nivel comunitar, pe rolul deosebit avut de formarea şi funcţionarea reţelelor comunitare atât în activităţile de preventive, cât şi în intervenţie şi apoi în monitorizarea cazurilor sociale, pe importanţa prevenirii separării copilului de familie astfel încât să se evite supraîncărcarea sistemului de protecţie a copilului.
Lucrările seminarului au fost moderate de Ştefania Savin – asistent social în cadrul DGASPC Vaslui, care, pornind de la prezentarea situaţiei actuale a sistemului de asistenţă socială din România şi a prevederilor legislative în domeniul protecţiei copilului, a invitat participanţii să prezinte modele de prevenire a separării copilului de familie, lansând totodată spre dezbatere ideea că este mult mai avantajos atât pentru copil şi familie, cât şi pentru autorităţi să se realizeze prevenţia la momentul potrivit.
În deschiderea evenimentului, dl primar Temistocle Diaconu a precizat că priorităţile sale sunt educaţia şi sănătatea copiilor şi familiilor din Pădureni. Dl primar a prezentat comuna în care s-a desfăşurat conferinţa, serviciile de asistenţă socială şi modalitatea prin care a găsit de cuviinţă să prevină separarea copilului de familie. Comuna Pădureni are aproximativ 4.000 de locuitori şi din aceştia doar 19 persoane beneficiază de VMG (venit minin garantat), prin accesarea fondurilor europene s-a reuşit înfiinţarea unui centru de zi care vine în sprijinul copiilor şi părinţilor din comunitate, toate cele patru şcoli din comună au fost reabilitate şi fiecare deţine o bază sportivă, în comună au fost amenajate: o bază de recreere şi de pescuit sportiv, piscină, parc, muzeu, centru cultural, teatru de vară, de asemenea, a fost înfiinţat un atelier de tâmplărie şi un atelier mecanic pentru mijloacele de transport. Prin crearea unor astfel de servicii în propria comună se facilitează, de fapt, accesul la cunoaştere, educaţie, sport, artă, servicii şi se încurajează menţinerea copiilor în familie şi în sistemul de învăţământ. Toate acestea denotă interes pentru binele populaţiei şi pentru încurajarea unui stil de viaţă sănătos.
Dl Toma Mareş – preşedinte FICE România – a apreciat preocu­parea pentru promovarea serviciilor de calitate în comuna Pădureni, interesul pentru educaţie, pentru crearea de oportunităţi de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut, dar şi preocuparea dlui primar pentru cunoaşterea şi satisfacerea nevoilor cetăţenilor de toate vârstele. Referitor la tema conferinţei, dl Mareş a prezentat un studiu de caz al unei mame cu probleme de sănătate care s-a sinucis împreună cu cei trei copii. În asemenea situaţie, a concluzionat dl Mareş, dacă ar fi existat servicii de prevenire la nivel local, mama şi cei trei copii ar fi fost în viaţă şi în medii sigure, beneficiind de intervenţii individuale – în funcţie de nevoile fiecărui membru al familiei. A punctat faptul că este responsabilitatea comunităţilor locale, a membrilor reţelelor comunitare – alcătuite din medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, preoţi, poliţişti etc. – pentru a salva vieţi.
Dna Roxana Hriscu – director executiv adjunct în cadrul DGASPC – Vaslui a vorbit despre utilitatea schimbului de bune practici, antrenarea reţelei de specialişti, existenţa parteneriatului public-privat şi despre necesitatea transferului de la un sistem pasiv către un sistem activ de protecţie socială.
Dobrea Anamaria – asistent social la DGASPC Vaslui – a prezentat tipurile de prevenire, a pus accent pe cele două componente ale acesteia – identificarea cazului şi acţiunea, precum şi pe importanţa existenţei echipelor pluridisciplinare în care să activeze specialişti din diverse domenii şi să identifice soluţii favorabile, să promoveze şi să dezvolte programe de prevenţie pe care apoi să le implementeze cu sprijinul comunităţii.
Luiza Avram – asistent social la SPAS (Serviciul Public de Asistenţă Socială) din Comuna Balcani, judeţul Bacău – a prezentat un model de bună practică din cadrul unui proiect UNICEF, imple­mentat în comunitatea în care lucrează. A evidenţiat faptul că datorită activităţilor din cadrul proiectului a fost posibilă înfiinţarea echipei comunitare în anul 2016, iar prin aplicaţia şi platform on-line „AURORA“ – instrument inovativ de lucru, extrem de util asistenţilor sociali – s-a realizat recensământul cazurilor sociale şi au putut fi identificate cu uşurinţă vulnerabilităţile din comunitate. Acest instrument se foloseşte de pe o tabletă sau pe telefonul mobil, este uşor accesibil, are patru funcţii şi poate fi folosit de specialiştii care îşi desfăşoară activitatea pe teren. „AURORA“ ajută la identificarea tuturor copiilor în dificultate, folosind un chestionar, iar la final generează o diagramă a familiei, a gospodăriei respective, a riscurilor şi vulnerabilităţilor existente şi, de asemenea, generează o listă de servicii ce ar putea fi aplicate de lucrătorul social în colaborare cu alţi factori pentru rezolvarea situaţiei şi monitorizarea cazului.
Marius Dohotaru – asistent social în cadrul DGASPC Vaslui –
a adus în atenţia participanţilor situaţia copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, lansând ca temă de discuţie efectele migraţiei. S-a pornit în discuţie de la identificarea cauzelor migraţiei, care, de cele mai multe ori, sunt în strânsă legătură cu factorul economic şi factorul politic şi s-a continuat cu analiza efectelor pozitive şi negative avute de migraţie asupra copilului şi familiei. Problematica a fost analizată din perspectiva instalării fenomenului de abandon al copilului odată cu plecarea părintelui în străinătate cu scopul de a lucra şi a avea un trai decent. În astfel de situaţii, asistenţii sociali din cadrul Serviciilor Publice de Asistenţă Socială se confruntă cu adevărate dileme şi au dificultăţi în aplicarea legislaţiei în vigoare precum şi a intervenţiei propriu-zise în favoarea copilului rămas singur acasă, întrucât colaborarea cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate este scăzută.
Intervenţia dnei Alina Ciortescu – coordonator programe la Asociaţia „Bună ziua copii din România“ – a dovedit că prevenirea separării copilului de familie este posibilă în contextul în care în comunităţile locale există intervenţie continuă, se implementează proiecte şi programe în favoarea copiilor şi familiei, atât în mediul educational, cât şi în afara acestuia. Au fost prezentate activităţile desfăşurate de reprezentanţii organizaţiei cu scopul de a oferi alternative şi modele în comunitate şi de a menţine copiii în propriile lor familii: programe de activare a consiliilor comunitare consultative, programe de voluntariat, programe de consiliere parentală „Educaţi aşa!“, proiectul „Grădiniţa de vară mobilă“, „Grădiniţa prietenoasă“, „Comunităţi vibrante“.
Dna Croitoru Anca – asistent social ce îşi desfăşoară activitatea la Primăria Comunei Pădureni – a prezentat Centrul de zi „Prietenia“ şi activităţile pe care le desfăşoară copiii în acest mediu. Prin proiecte PHARE, a fost construit centrul de zi pentru 30 de copii care provin din familii aflate în dificultate, scopul principal fiind evitarea abandonului şcolar şi susţinerea părinţilor pentru menţinerea copilului în familie. Copiii au asigurată masa caldă la prânz, îşi fac lecţiile, se pot odihni şi sunt ajutaţi de cadre didactice pentru a se pregăti. Seara sunt transportaţi în familie cu microbuzul.
O problemă de real interes a fost abordată de dl Dinica Petre – director executiv la DGASPC Constanţa: rolul prevenţiei în contextul dezinstituţionalizării. Necesitatea de a dezvolta intervenţii structurate şi abordări integrate se impune în această situaţie, dezinstituţionalizarea fiind promovată în ultima perioadă pentru reducerea costurilor şi creşterea calităţii serviciilor.
În opinia dnei director general adjunct de la DGASPC Iaşi –
Niculina Karacsony, elemente de o importanţă deosebită în prevenirea separării copilului de către familie, pot fi considerate: conştientizarea importanţei serviciilor sociale de către primari; existenţa specialiştilor bine pregătiţi profesional în primările rurale şi a cel puţin unui asistent social cu studii de specialitate în fiecare comunitate rurală.
În scurte alocuţiuni, dna inspector şcolar Postescu Gabriela (Inspectoratul Şcolar Sectorul 4 Bucureşti), reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui, dl Sorin Prepeliţă – directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Vaslui şi Elena Ulmeanu (psiholog – DGASPC Călăraşi) au menţionat ca fiind foarte importante: identificarea timpurie a cazurilor, intervenţia rapidă şi monitorizarea, prevenirea în mediul educaţional, medical, organizarea de campanii locale de prevenire, de activităţi desfăşurate de echipele de specialişti în comunităţile rurale, dezvoltarea de programe de susţinere a familiei, organizarea cursurilor de educaţie parentală, consilierea familiei şi acordarea de sprijin în situaţiile dificile, consolidarea reţelelor comunitare şi întărirea parteneriatelor public-privat în serviciile sociale.
Colaborarea dintre specialişti, crearea unor punţi de legătură între persoanele cu putere de decizie, identificarea posibilităţilor de finanţare, încurajarea voluntariatului sunt, în opinia preotului paroh din comuna Pădureni, căi pentru a menţine copilul alături de părinţi, pentru a proteja instituţia familiei într-o societate precum cea în care trăim în prezent.
În încheierea evenimentului, dl Toma Mareş a atras atenţia asupra evoluţiei în timp a serviciilor sociale şi a încurajat demersurile de pregătire continuă şi preocuparea privind perfecţionarea celor care activează în domeniul asistenţei sociale. Preşedintele FICE România a acordat diplome de excelenţă Primăriei Comunei Pădureni şi dlui primar Temistocle Diaconu pentru implicarea în apărarea şi respectarea drepturilor copiilor aflaţi în dificultate.
Seminarul „Rolul comunităţii în prevenirea separării copilului de familie“ a oferit cadrul potrivit pentru diseminarea bunelor practici şi schimbul de informaţii profesionale între specialişti şi a întărit convingerea participanţilor ca activităţile de prevenire au rol hotărâtor în stabilirea traseului vieţii copilului aflat în dificultate şi că se impune cu prioritate sporirea gradului de conştientizare şi implicare în rândul actorilor locali cu privire la importanţa şi necesitatea existenţei acţiunilor de prevenire a separării copilului de familie.
Elena ULMEANU
 

Distribuie acest articol!