Se pregătesc seringile. Vine vaccinul

Se pregătesc seringile. Vine vaccinul
Foto: UNICEF

520 de milioane de seringi se pregătesc până la sfârșitul acestui an. În 2021, se vor face un miliard. A început să le pregătească UNICEF, care face stocuri în depozitele proprii, într-un plan amplu „pentru a acoperi cererea inițială și a se asigura că seringile sunt livrate statelor înaintea vaccinurilor împotriva Covid-19”. Preocuparea e întărită de faptul că „imediat ce vaccinurile împotriva Covid-19 trec cu succes de studiile clinice, sunt aprobate și primesc recomandarea de utilizare, va fi nevoie de tot atâtea seringi câte doze de vaccin vor fi produse”. Timpul de livrare este lung, deoarece seringile cu tot cu recipientele de recuperare sunt articole voluminoase și trebuie transportate pe cale maritimă. Vaccinurile, sensibile la căldură, sunt transportate în mod normal mai repede pe calea aerului. Livrarea imediat ce se descoperă vaccinul are și rolul de a preveni presiunea asupra pieței.

Henrietta Fore, director executiv al UNICEF: „Vaccinarea lumii împotriva COVID-19 va reprezenta una dintre cele mai de amploare acțiuni din istoria omenirii și va trebui să acționăm cât de repede ne permite producția de vaccinuri. Pentru a acționa rapid pe viitor, trebuie să acționăm rapid acum. Până la finalul anului, vom avea deja peste jumătate de miliard de seringi pre-poziționate acolo unde pot fi expediate rapid și cu costuri mici. Asta înseamnă suficiente seringi pentru a face înconjurul lumii o dată și jumătate”.

UNICEF cumpără și 5 milioane de recipiente, ca seringile și acele folosite să fie aruncate în siguranță de către personalul din unitățile medicale, prevenind astfel riscul de înțepare accidentală și de contractare a unor boli cu transmitere sangvină. Fiecare recipient are o capacitate de 100 de seringi. Seringile și recipientele pentru eliminarea în siguranță au o durată de viață de cinci ani.

În același timp, UNICEF, împreună cu OMS, identifică echipamentele frigorifice disponibile și capacitatea de depozitare la nivelul sectorului privat și celui public, pregătind totodată instrucțiunile necesare țărilor pentru preluarea vaccinurilor.

Imunizarea unei generații întregi de copii

Banii investiți de UNICEF pentru achiziționarea seringilor și a recipientelor vor fi rambursați de Alianța pentru vaccinuri – Gavi, „parteneriat public-privat care contribuie la vaccinarea a jumătate dintre copiii lumii împotriva unora dintre cele mai fatale boli de pe pământ”. Înființată în 2000, Gavi „a ajutat la imunizarea unei generații întregi – peste 822 de milioane de copii – și a prevenit peste 14 milioane de decese, contribuind la înjumătățirea ratei de mortalitate infantilă în 73 de țări aflate în curs de dezvoltare. Gavi joacă un rol cheie și în creșterea securității sanitare la nivel global, prin sprijinirea sistemelor de sănătate și finanțarea stocurilor globale de vaccinuri împotriva Ebola, holerei, meningitei și febrei galbene. După două decenii de progrese, Gavi se concentrează acum asupra protejării următoarei generații și identificării copiilor încă nevaccinați, recurgând la finanțări și tehnologii inovatoare – de la drone până la biometrie – pentru a salva milioane de alte vieți, pentru preveni răspândirea focarelor”.

Seth Berkley, directorul general al Gavi: „Pe parcursul a două decenii, Gavi a ajutat alte 822 de milioane de copii din țările cele mai vulnerabile ale lumii să aibă acces la vaccinuri vitale, atât de importante. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără parteneriatul nostru cu UNICEF, colaborare ce va juca un rol esențial și în activitatea desfășurată de Gavi în cadrul Facilității Covax”.