Conflictul de muncă din școli și universități, început cu greva de avertisment din 17 mai, pentru două ore și anunțat a continua din 22 mai, cu grevă pe termen nedeterminat, prefigurează „prima grevă la final de an școlar”, atrag atenția președinții federațiilor sindicale din domeniu, Simion Hancescu – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Marius Ovidiu Nistor – Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Anton Hadăr – Federația Națională Sindicală Alma Mater. Greve similare de amploarea celei care se conturează acum, în 2000 și 2005, s-au desfășurat în cursul anului școlar. Desfășurarea grevei în perioada de sfârșit a anului școlar s-ar putea să ducă la bulversări, amânări etc. ale examenelor naționale.
Totodată, este primul conflict de muncă din sistemul educațional declanșat după noua lege de referință, Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu implicațiile de rigoare asupra parcurgerii procedurilor.
Federațiile sindicale din învățământ subliniază că prezenta grevă exprimă nemulțumiri de sistem, fiind împotriva politicii sociale și economice a guvernului, nu împotriva vreunor conducători și decidenți din unități și instituții de învățământ. Problemele salariale sunt considerate cele mai apăsătoare, în condițiile creșterii costului vieții în ansamblu și ale menținerii personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic la un nivel scăzut în grila de salarizare. Federațiile sindicale din educație fac observația că la nivel guvernamental se discută despre o nouă lege a salarizării din întregul sistem economic, „deși aplicarea actualei legi nu este finalizată”.