Interviu cu prof. Valentin Claudiu Cuibuș, inspectorul general al ISJ Cluj
Stimate domnule inspector general, ne apropiem de finalul anului școlar 2017-2018. Cum a fost acesta pentru învățământul clujean?
A fost și este un an foarte dificil pentru că, pe lângă toate activitățile cotidiene de pregătire și de organizare a examenelor naționale care îi așteaptă pe elevii și profesorii clujeni, suntem în febra organizării celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică 2018. După cum toată lumea a aflat, în perioada 3-14 iulie 2018, Cluj-Napoca va deveni Capitala Mondială a Matematicii. În această perioadă, la Cluj-Napoca vor ajunge reprezentanți ai celor 116 țări participante de pe cele cinci continente ale lumii și o parte din cei mai cunoscuți profesori de matematică din universități de pe toate continentele. Așteptăm peste 1.000 de persoane din afara țării, dintre care 600 vor fi elevi, reprezentanți ai învățământului matematic de performanță din țările lor.
Organizarea acestui eveniment de anvergură internațională presupune un volum de muncă excedentar pentru organizatori și capacitarea de resurse materiale și umane considerabile.
Este, fără modestie, cel mai mare eveniment educațional organizat în Anul Centenarului în România și acest fapt ne onorează și ne responsabilizează în egală măsură, aici la Cluj-Napoca.
Aș vrea cu această ocazie să remarc importanța implicării Ministerului Educației Naționale, în calitate de principal organizator. Fără sprijinul ministerului de resort, lucrurile ar fi fost dificil de gestionat.
Girul științific este dat de Societatea de Științe Matematice din România, partener principal al Inspectoratului Școlar Județean Cluj în organizarea olimpiadei. Pe lângă matematicienii de valoare din învățământul universitar și preuniversitar din România, au fost invitați să se implice și să se reîntoarcă în România unii dintre cei mai titrați matematicieni români, azi profesori la universități din întreaga lume. Centenarul reunește valorile!
Nu în ultimul rând, aș vrea să menționez implicarea colegilor mei, inspectorii școlari generali din județele Alba, Timiș, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Bistrița-Năsăud, Iași, Brașov și Municipiul București care au răspuns cu promptitudine solicitărilor noastre și au contribuit la organizarea în bune condiții a IMO 2018. Asta demostrează că atunci când există un proiect important pentru imaginea României în lume, suntem în măsură să ne asumăm în echipă și provocarea.
Bineînțeles, organizarea olimpiadei la Cluj-Napoca este o activitate suplimentară pentru echipa Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Toate proiectele pe care le-am inițiat în ultimii ani (dezvoltarea învățământului din mediu rural, dezvoltarea învățământului de excelență, parteneriatele între unitățile de învățământ din mediul urban și mediul rural, voluntariatul în spitale pentru continuarea educației, educația medicală pentru acordarea primului ajutor, educația financiară și financiar-nonbancară, educația juridică, educația antreprenorială etc.) au continuat și în acest an, orele de muncă și efortul tuturor fiind referențiale în acest an școlar. Au fost și sunt zile în care mulți dintre noi am lucrat sau lucrăm câte 10-12 ore pe zi, multe weekenduri fiind dedicate muncii pentru tot ce înseamnă educație în județul Cluj.
Anul acesta a fost lansat ambițiosul proiect CRED. Se poate vorbi în cazul acestuia despre o reformă reală în educație?
E mult prea devreme să discutăm despre proiectul CRED. Acest proiect se află abia la început și este în faza de analiză a nevoilor de formare și de acreditate a două proiecte pentru învățători și profesori de gimnaziu. La felul cum este scris, proiectul poate să fie o șansă în pregătirea profesională și de specialitate a cadrelor didactice.
O problemă care îngrijorează este lipsa din ce în ce mai evidentă de concordanță între școală și cererea de pe piața muncii. În acest context complicat, învățământul dual-profesional este mai mult decât o necesitate, este o urgență de grad 0. În Cluj există interes pentru această formă de învățământ de care piața muncii are atât de mare nevoie?
Evident, după o lungă perioadă de timp în care învățământul profesional a fost desființat, nu putea să existe o concordanță imediată între școală și piața muncii.
Reînființarea învățământului profesional de trei ani în prima fază și apoi a celui profesional-dual a schimbat lucrurile cu 180 de grade. S-a dovedit clar că interesul pentru acest gen de învățământ din partea mediului de afaceri este foarte mare și el crește de la an la an. Astfel, în acest moment, la nivelul județului Cluj există peste 290 de firme cu care liceele tehnologice sau colegiile tehnice au încheiat contracte de practică.
De altfel, numărul cererilor pentru învățământul dual a crescut în ultima perioadă la nivelul județului Cluj, pentru anul școlar 2018-2019 avem în plan cuprinderea a peste 400 de elevi în învățământul dual, pe baza contractelor cu agenții economici.
Da, este o nevoie de forță de muncă mediu calificată, dar ne confruntăm cu o problemă de mentalitate – toată lumea vrea să urmeze cursurile liceale, toată lumea vrea să facă o facultate, fără să țină cont de discrepanța între dorințe și posibilități.
În orientarea elevilor înspre învățământul profesional se constată încă deficiențe în ceea ce privește mecanismul de organizare a activităților de consiliere școlară și profesională privind decizia în carieră, dar mai ales în consilierea părinților, aceștia fiind adulții semnificativi pentru decizia pe termen mediu a traseului educațional adoptat.
Cum reușește ISJ Cluj să se descurce cu plata salariilor angajaților din sistem? E greu, e ușor?
Plata celor peste 10.000 de angajați a fost făcută la timp, cu problemele inerente apărute în urma preluării de către IȘJ a bugetelor de salarii ale unităților de învățământ preuniversitar.
Sigur, ar fi fost mult mai simplu dacă repartizarea bugetului pe luni s-ar face încă de la început, pe baza necesarului transmis de inspectoratele școlare județene. Acest aspect ar simplifica foarte mult lucrurile.
Da, e greu și se simte lipsa personalului suplimentar pentru a gestiona în bune condiții o activitate de o asemenea complexitate și impact.
Există o nemulțumire la nivel național privind modul în care este tratat Centenarul României? Cum se raportează ISJ Cluj la Anul Centenarului?
Posibil ca la nivel național nemulțumirea să fie justificată. Lucrurile se mișcă încet, nu simțim că avem o strategie națională de promovare a activităților destinate Centenarului, mulți încercăm să dedicăm activitățile noastre acestui mare eveniment. Trist este că nu suntem nici acum împreună, avem continuu nemulțumiri, parcă nu dorim să ne bucurăm de acest unic eveniment. Centenarul trebuie să reunească valorile, iar pentru acest lucru e nevoie de susținere și implicare la toate nivelurile. Este nedrept ca alții să aloce sume considerabile pentru a încerca să demonstreze că ceea ce s-a întâmplat în 1918 a fost o eroare.
Din păcate, se dovedește încă o dată că nu suntem în stare să respectăm cum se cuvine memoria celor care au clădit istoria națională.
La nivelul județului Cluj, exceptând organizarea Olimpiadei Internaționale de Matematică, în care sunt în jur de 1.500 de persoane implicate, dintre care 1.000 de participanți din 116 țări din lume și accentuez faptul că este cel mai mare eveniment educațional organizat în România la 100 de ani de la Marea Unire, mai organizăm două competiții mari care se vor desfășura în perioada septembrie-decembrie 2018. Este vorba despre Concursul județean de istorie dedicat evenimentelor din 1918, organizat pe echipaje mixte de elevi, la care participă toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj, precum și concursurile județene Cupa Centenarului la baschet și volei, la care s-au înscris peste 60 de echipe din toate unitățile de învățământ liceal din județul Cluj.
Ce sperați de la examenele naționale de care ne mai desparte puțin timp?
Examenele naționale 2018 sunt o mare provocare. De ce?
Datorită faptului că avem un statut câștigat în anii precedenți, în ceea ce privește locul ocupat de județul Cluj în clasamentele naționale la toate examenele, atât pentru elevi (evaluarea națională și examenul național de bacalaureat), cât și pentru profesori (examenul de titularizare și examenul de definitivare în învățământ).
Prin toate măsurile luate (inspecții inopinate, inspecții de specialitate, speciale, planuri remediale, ore de consultații suplimentare, mentorarea cadrelor didactice, formarea directorilor, premierea performanței etc.), am încercat să verificăm nivelul de pregătire a elevilor și să creștem performanțele școlare în contextul examenelor naționale.
Sperăm ca rezultatele pe care le vom obține în acest an să situeze Clujul cel puțin la nivelul ierarhiei din ultimii ani.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU