Guvernul României anunță că Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va acorda vouchere de inovare, „pentru a facilita achiziționarea de servicii de cercetare, dezvoltare și innovare (CDI) de la organizațiile de cercetare de către întreprinderi”. În acest sens, Executivul a adoptat un memorandum care vizează încadrarea schemei de ajutor de minimis „Ajutor de minimis pentru Vouchere (cecuri) de inovare”, aferentă Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027, în politicile economico-bugetare și financiare ale statului.
Numărul maxim estimat de beneficiari de ajutor de minimis este de 250. Valoarea totală a voucherelor pentru inovare este de 8 milioane de lei. Fondurile aferente schemei de ajutor se alocă din bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării pe anul în curs, precum și în estimările pe anii următori.
Guvernul României oferă detalii privind acordarea voucherelor: „Schema de ajutor de minimis permite finanțarea proiectelor câștigătoare la competițiile organizate pentru vouchere de inovare, desfășurate în cadrul Subprogramului 5.7.l. Parteneriate pentru competitivitate din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2022-2027. Ajutorul de minimis se acordă sub formă de asistență financiară nerambursabilă (grant) pentru activitățile eligibile cuprinse în Voucherul (cec) de inovare implementat prin contracte de finanțare. Beneficiarii sunt IMM-urile care achiziționează servicii CDI de la furnizorii de servicii, respectiv organizațiile de cercetare, conform bugetului solicitat prin propunerea de proiect, care reflectă costurile reale ale furnizorului, necesare pentru implementarea proiectului.”
De asemenea, Executivul informează că „durata schemei de ajutor de minimis este de la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului ministrului Cercetării până la data de 31 decembrie 2027. Plățile se pot efectua până la data de 31 decembrie 2030.
Administratorul schemei de ajutor de minimis, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) va organiza apeluri de proiecte anuale, în perioada 2024-2027, pentru selectarea propunerilor în vederea finanțării. Schema de minimis vizează în principal sprijinirea cercetării și dezvoltării, precum și creșterea productivității, competitivității și a calității produselor obținute la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii. Alte obiective sunt: încurajarea IMM-urilor de a investi în activități de cercetare-dezvoltare, dezvoltarea de parteneriate între IMM-uri și organizații de cercetare”.