Școlile cu risc seismic ridicat vor intra cu precădere într-un proces de consolidare

Guvernul a hotărât, în cadrul ședinței Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic de marți, 21 februarie, ca școlile și instituţiile de învăţământ cu risc crescut în caz de cutremur să intre cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare, prin intermediul unui program guvernamental. Ședința de la Palatul Victoria s-a desfășurat sub coordonarea premierului Nicolae Ciucă. În cadrul întâlnirii, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat lista clădirilor încadrate în clasa de risc seismic I şi a menţionat care dintre acestea sunt, în prezent, folosite.

Astfel, potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost luată decizia ca până vineri, 24 februarie, Ministerul Educaţiei să sprijine autorităţile locale să identifice soluţii pentru relocarea în spaţii sigure a copiilor care îşi desfăşoară activitatea în clădiri încadrate, în urma expertizărilor, clasificărilor și verificărilor, în categoria de risc seismic I.

„Urmare a actualizării în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România, de către unităţile de învăţământ, a situaţiei clădirilor aflate în risc seismic I, a rezultat faptul că 39 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ sunt încadrate în categoria de risc seismic I. Dintre acestea, 21 sunt clădiri în care se desfăşoară, în prezent, activităţi şcolare, 15 având destinaţia săli de clasă sau laboratoare, restul având alte destinaţii (cămin, sală de sport). Şcolile şi instituţiile de învăţământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. În cadrul Comitetului interministerial s-a stabilit ca mâine, în şedinţa de guvern, să fie analizat, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea acestui program guvernamental”, se precizează în comunicatul amintit.

Potrivit aceluiași comunicat, Ligia Deca a dat asigurări că o parte a inspectorilor şcolari din judeţele în care se află clădiri încadrate în clasa de risc seismic I şi în care se desfăşoară activităţi didactice au anunţat Ministerul educației că deja au fost identificate soluţii pentru relocarea elevilor. „Inspectoratele şcolare au termen până miercuri, 22 februarie, pentru a identifica, împreună cu autorităţile locale, soluţii de relocare”, a declarat ministrul.

De la ultima actualizare a informaţiilor în SIIR, din luna septembrie a anului 2022, din cele 118 clădiri declarate de conducerile unităţilor de învăţământ ca fiind încadrate în RSI, unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite.

Guvernul se reunește în ședință miercuri, 22 februarie, în vederea unwei prime evaluări a cadrului legislativ, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic.

La prima reuniune a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic au mai participat: şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, secretarul de stat Raed Arafat, reprezentanţi ai vicepremierului Kelemen Hunor, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerului Afacerilor Interne; Ministerului Energiei; Ministerului Sănătăţii; Ministerului Culturii; Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Academiei Române; Inspectoratului de Stat în Construcţii; Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă Urban; Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului; Alianţei Române a Universităţilor Tehnice; Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România; Asociaţiei Municipiilor din România; Asociaţiei Oraşelor din România; Asociaţiei Comunelor din România.

Distribuie acest articol!