Ce discipline/materii ar fi util să se studieze de către elevii din clasele de liceu? Care ar trebui să fie metodele și tehnicile de învățare? Cum se va face evaluarea, cum este structurat sistemul de notare și care sunt criteriile de promovabilitate (sic!)? Cum îi poate ajuta mai mult această nouă școală pe elevi și profesori, atât în viața personală, cât și în cea profesională? Sunt întrebările în jurul cărora a gravitat tema „Școala Viitorului” lansată la ediția din acest an a Școlii de primăvară, dezvoltate de Junior Achievement (JA) România cu sprijinul OMV Petrom.
Au participat 70 de elevi de liceu, organizați în echipe care au avut de elaborat un proiect de școală în viziunea lor. Echipele de elevi au lucrat timp de patru zile, coordonate de voluntari ai OMV Petrom, care au asigurat consultanță și webinare dedicate managementului de proiect și abilităților de prezentare a proiectelor.
Criteriile pe baza cărora s-a făcut jurizarea au fost originalitatea, relevanța (în ce măsură soluția propusă răspunde nevoii sau problemei din tema de lucru), caracterul practic, din punct de vedere tehnic și financiar, al propunerii. Cele mai apreciate idei propuse de tineri au vizat crearea unor aplicații care includ noi tehnici de învățare, inclusiv folosirea hologramelor, cluburi dedicate dezbaterilor, educației financiare și orientării profesionale, noi sisteme de evaluare și notare, perfecționarea abilităților de învățare online.
Juriul, format din reprezentanți OMV Petrom și JA România, a acordat următoarele premii:
Locul 1 – Echipa 1, pentru proiectul Follow your passion, care propune o orientare vocațională clară în dezvoltarea curriculumului școlar
Locul 2 – Echipa 2, pentru aplicația multifuncțională Teachgram
Locul 3 – Echipa 4, pentru platforma de evaluare și notare Unknown: facem necunoscutul cunoscut
Din aprecierile tinerilor asupra evenimentului și asupra experienței câștigate reținem: „Am interacționat cu elevi din diferite părți ale țării, am aflat multe lucruri noi și o să le folosesc cu siguranță pe viitor”; „Mi s-a părut foarte interesant să lucrez cu oameni pe care nu îi cunoșteam. Colaborarea, răbdarea, respectul și spiritul de echipă contează cel mai mult. Orice necunoscut îți poate fi prieten!”; „Mi-am depășit limitele, am învățat că nu există idei proaste și trebuie tot timpul să îți exprimi opinia”; „Cel mai important lucru învățat este punerea în practică a curajului și încrederii în sine!”
Evenimentul face parte din programul „Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta“, derulat în parteneriat cu OMV Petrom, și urmărește să aducă tinerii mai aproape de realitatea economică și să îi familiarizeze cu conceptele moderne legate de antreprenoriat, ştiinţă şi tehnologie, înțelegând totodată modul în care inovaţia și comportamentul responsabil față de resurse și mediu pot contribui la bunăstarea comunității.