Şcoala românească ocupă o poziție fruntașă la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce privește numărul zilelor de vacanță. Concret, potrivit unui raport oficial al Eurydice – rețeaua europeană de informare asupra sistemelor și a politicilor de educație, împărţirea anului şcolar în module a făcut ca România să fie pe locul trei în clasamentul statelor europene cu cele mai puţine zile de şcoală.
Potrivit raportului, în anul şcolar 2022-2023 elevii români au 127 de zile libere fiind depășiți doar Letonia, cu 129 de zile, şi Malta, cu 135 de zile. Peste 120 de zile mai au doar Estonia, Franța, Grecia și Italia.
Astfel, în ceea ce privește numărul vacanțelor propriu-zise, în anul școlar 2022-2023, după împărțirea în module de studiu, am intrat în top 10. Mai concret, dacă ne referim strict la zilele libere din timpul celor patru vacanţe pe care copiii le au pe parcursul anului şcolar, se observă că elevii din țara noastră beneficiază de 50 de zile, evident în afara zilelor de weekend. La acestr capitol suntem depășiți de Franţa, Luxemburg, Liechtenstein și două comunităţi din Belgia, care u mai multe zile de vacanţă în cursul anului.
Pe de altă parte, în ceea ce privește vacanţa mare, mai ales după măsurile de ajustare a acesteia luate de ex-ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, România se încadrează în rândul ţărilor care au între 10 şi 12 săptămâni de vacanţă în perioada verii, în timp ce Portugalia, Italia sau Grecia au vacanţa de vară pe o perioadă mai lungă de 12 săptămâni.