Interviu cu prof. Luminița Hurgoiu, directorul Colegiului Național Pedagogic Regina Maria, din Deva
Stimată doamnă director, sunteți directorul uneia dintre instituțiile venerabile din învățământ preuniversitar din țara noastră, o instituție a cărei schelărie a fost încă de la început clădită pe performanță. Care este istoria acestei redutabile instituții de învățământ românesc?
Vă mulțumesc pentru cuvintele elogioase adresate școlii noastre.
Renumele acestei importante instituții din învățământul hunedorean este confirmat an de an de rezultatele deosebite ale elevilor săi și de munca stăruitoare a inimoșilor săi dascăli.
Povestea frumoasă a acestei școli începe undeva în vechime, în anul 1870, când autoritățile vremii au hotărât să deschidă la Deva Școala de Stat pentru pregătirea învățătorilor, menționată și sub numele de Preparandia de Stat din Deva. Dacă în anul deschiderii școala noastră avea trei clase întâi de liceu, cu 24 de elevi în total, astăzi există 51 de clase, cu peste 1.400 de elevi.
Mă simt extrem de onorată să spun că istoria acestei unități școlare este încărcată de nume ilustre de profesori precum: Constantin Sporea, Sabin Drăgoi, Ioan Mihu, Mareș Drăgan, Vasile Petri, Ion Lăzăriciu, Teodor Petrișor, Ioan Candrea… Au fost invitați să lucreze ca profesori în perioada școlilor de vară personalități de seamă ale științei și culturii românești din acea perioadă: scriitorul Mihail Sadoveanu pentru istoria literaturii și dicție, Vladimir Ghidionescu, profesorii universitari Simion Mehedinți, Ion Simionescu, Alexandru Berzea etc.
Sigur, ca majoritatea școlilor din Transilvania, și instituția noastră a trecut prin momente dificile. Oriunde a funcționat, indiferent că s-a numit Școala Normală de Băieți, Școala Pedagogică Mixtă, Școala Pedagogică „Jan Amos Komensky”, Liceu Pedagogic, Școala Normală „Sabin Drăgoi”, dascălii noștri, oameni minunați, au pregătit sute de promoții pentru profesia de educatoare sau de învățători.
Dintre foștii elevi ai școlii, unii au urmat studii superioare, devenind cadre didactice în învățământul superior sau secundar, cercetători în diferite domenii ale științei, creatori în domeniul culturii și artei. Exemplele cele mai elocvente sunt: Al. Tohănescu, promoția 1925 – conferențiar universitar la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, din București, Ioan Comănescu, promoția 1933-1934, lector la Institutul Pedagogic Oradea, Dumitru Negoiu, promoția 1944 – decan al Facultății de Chimie de la Universitatea București, Ioan Drăgan – profesor la catedra de pedagogie a Universității Timișoara, R. Romulus Munteanu – profesor de limba și literatura română la Universitatea București.
În prezent, avem cinstea să purtăm un nume care ne onorează și ne obligă. Începând cu 1 septembrie 2015, școala noastră se numește Colegiul Național Pedagogic Regina Maria, din Deva, și ne-a făcut cinstea să dezvelească placa omagială cu noul nume Principesa Maria de Rom@nia. Ne face plăcere să credem că în cartea de onoare a acestei venerabile instituții, cum ați numit-o chiar dumneavoastră, s-a scris cu acest prilej o nouă pagină de istorie.
Prin ce vă singularizați în spațiul educațional preuniversitar de la noi? În ce constă unicitatea CN Pedagogic Regina Maria?
Nicolae Iorga spunea că „prin școală se înalță un neam”. Existența și dezvoltarea Școlii Normale constituie o axiomă a învățământului românesc; evidența nu trebuie demonstrată.
Școală de prestigiu în spațiul hunedorean, aici s-au educat și format tineri care au dus mai departe spiritul „normalist” și tradiția școlii pedagogice românești.
În devenirea unei ființe umane primii pași sunt întotdeauna cei mai importanți; cu răbdare și perseverență, noi urmărim devenirea fiecărui elev într-o proprie individualitate.
Elevii noștri sunt îndrumați să-și îmbogățească talentele și aptitudinile, să-și găsească propria personalitate, să devină la rândul lor educatori.
De altfel, un bun educator este rezultatul unei fericite joncțiuni între carisma nativă – numită vocație, instruirea psihopedagogică și experiență. Succesul unei școli se măsoară prin succesul absolvenților săi.
Vorbiți-mi despre rezultatele care vă recomandă ca liceu de elită.
În fiecare an școlar, elevii colegiului nostru au făcut dovada pregătirii lor superioare în diferite domenii. Participarea la diverse concursuri școlare a fost un bun prilej de pregătire și confruntare cu ceilalți olimpici naționali. Elevii noștri au obținut premii la Olimpiada de Istorie, de Geografie, de Limba și Literatura Română, de Pedagogie-Psihologie, la fazele județene și naționale.
Țin să evidențiez Locul I național la Olimpiada de Pedagogie-Psihologie, la disciplina Psihologia educației – eleva Maria Antal, Locul III național la aceeași olimpiadă, la disciplina Psihologie generală – eleva Maria Oprișa. Absolvenții noștri care s-au remarcat la concursuri și olimpiade școlare au fost preluați fără admitere și sunt în prezent studenți la universități de prestigiu din țară sau străinătate.
Participarea la Concursul Cultură și Civilizație ne-a adus premii I la nivel național la mai multe ediții. Doresc să amintesc și multiplele premii obținute la competițiile sportive, fiindcă elevii noștri sunt preocupați de o dezvoltare armonioasă.
Calitatea demersului didactic a fost confirmată și de rezultatele excelente obținute de elevi la examenele naționale. Procentajul de peste 90% admiși la examenul de bacalaureat 2015, peste 95% admiși la evaluarea națională 2015 dovedește profesionalismul dascălilor noștri și interesul pentru o pregătire de calitate manifestat de elevi. Absolvenții noștri de la clasele vocațional-pedagogice, specializarea învățători-educatoare onorează cu demnitate școlile din țară sau din afara țării unde funcționează ca dascăli. Rezultatele noastre au fost recunoscute la nivel național, fiindcă, însumând o mulțime de realizări în proiecte europene, în proiecte educaționale, într-o multitudine de activități școlare și extrașcolare, am reușit să obținem titlul „Școală Europeană” – 2015.
Se vorbește mult astăzi despre calitate în educație, despre performanță. Cât de importanți credeți că sunt acești doi itemi pentru dvs. și colegiul pe care îl conduceți? Ce faceți pentru susținerea calității și performanței?
Aș putea spune că sintagma „calitate și performanță” este foarte des uzitată în zilele noastre. Îmi place să cred că pentru colectivul de cadre din școala noastră nu sunt doar cuvinte fără acoperire.
Pentru un colectiv de profesori de excepție, cu dăruire și dragoste față de elevi, care muncesc cu seriozitate și pasiune, calitatea înseamnă nu doar să predea cum știu ei mai bine, ci să-și provoace elevii să caute răspunsuri la întrebări, să le formeze o gândire flexibilă, să-i sprijine pentru acceptarea și adaptarea la nou, să le insufle dorința de autodepășire. Performanța adevărată pentru elevii și profesorii noștri este să fie azi mai buni decât au fost ieri.
Îmi doresc ca toți colegii mei profesori să-și măsoare performanțele în privirile mulțumite și încântate ale elevilor lor, în aprecierile părinților și în interesul deosebit manifestat de elevii care aleg școala noastră în număr din ce în ce mai mare.
Doamnă profesor, ce rol are directorul liceului în procesul asigurării și dezvoltării calității în educație, în obținerea performanței?
Multe lucruri sunt ușor de măsurat, de cuantificat, de ierarhizat… Din păcate, educația nu face parte dintre ele…
La întrebarea dumneavoastră aș putea răspunde foarte ușor, ca la carte: susțin cadrele didactice în realizarea unui demers educațional care să satisfacă elevii și părinții acestora, identific nevoile de formare și dezvoltare ale profesorilor și realizez informarea acestora asupra posibilităților de perfecționare metodico-științifică, inițiez sesiuni de formare, seminarii sau încurajez participarea la simpozioane și concursuri naționale și internaționale, la proiecte multiculturale prin Programe Erasmus, Comenius, Socrates. Înșiruirea ar putea continua…
Și totuși, eu cred că dovada unei educații de calitate poate fi reflectată doar în personalitatea elevilor pe care i-am format. Dacă elevii noștri, deveniți adulți, vor reuși să se adapteze societății în care trăiesc, vor dori și vor reuși să profeseze la cel mai bun nivel personal, vor dori și vor reuși să-și întemeieze familii, vor dori și vor reuși să crească și să educe copii… și vor face toate acestea mai bine decât am făcut-o noi, înseamnă ca am realizat o educație de calitate și am obținut o mare performanță: am format OAMENI.
Factorul timp este un criteriu suficient în evaluarea și afirmarea valorii unui liceu? Vechimea de peste un secol vă legitimează ca un colegiu de elită? Sau mai este și altceva?
Mă simt mândră fiindcă ne numiți „colegiu
de elită” și consider că e binemeritată această
atribuire, legitimată nu doar de vechimea respectabilă, ci și de valoarea dascălilor și elevilor săi.
Prestigiul unei instituții de învățământ nu se datorează doar istoricului sau patrimoniului său imobiliar, ci mai ales patrimoniului său uman, respectiv profesioniștilor care și-au dedicat întreaga viață și capacitate intelectuală pregătirii performante a zeci de generații de tineri.
Faptul că această instituție a pregătit neîntrerupt timp de 145 de ani profesioniști în educație, fiind de multe ori singura școală pedagogică din această regiune a Transilvaniei, o îndreptățește să-și susțină valoarea și autenticitatea. Tinerii care au trecut pragul acestei instituții, pentru a deveni învățători sau educatoare, au fost călăuziți de ceva mai mult decât de interesul științific, dorința de cunoaștere, dorința de a învăța o meserie, au fost călăuziți de HAR, fiindcă aceasta este vocație, mai mult decât o profesie. Ea presupune nu doar cunoștințe temeinice, ci și dăruire, implicare, voință, iubire, suflet. Toate aceste calități au fost transmise, de-a lungul anilor, generațiilor de învățăcei prin puterea exemplului.
Mă voi folosi de cuvintele lui Jean Jaure’s pentru a reda esența profesiei noastre: „Nu putem preda altora ceea ce vrem, voi spune chiar că nu putem preda ceea ce știm, sau ceea ce credem că știm, nu predăm și nu putem preda decât ceea ce suntem”.
Un învățământ de calitate pornește de la temelie, adică de la baza materială. Ce ne puteți spune despre dotările școlii pe care o conduceți?
În primul rând, vă voi spune că procesul de învățământ se desfășoară într-un spațiu educațional adecvat, organizat în 4 corpuri de clădire, specializat și dotat optim pentru fiecare nivel de învățământ. Spațiile au beneficiat de renovări, remodelări, îmbunătățiri, ceea ce a facilitat creșterea calității actului educațional. Un rol esențial l-a avut proiectul finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, asigurându-se astfel o infrastructură de educație adecvată unui proces educațional eficient și modern.
Modernizarea bazei didactico-materiale a constituit și constituie o prioritate pentru noi. Am fost sprijiniți mereu de Primăria Municipiului Deva, de Consiliul Local și de Consiliul Județean Hunedoara. Cabinetele și laboratoarele noastre sunt dotate cu aparatură modernă și materiale necesare și suficiente pentru un demers didactic de calitate. Acordarea „Diplomei de Excelență Instituțională” certifică o pregătire de nivel european.
Ce urgențe, perspective vă așteaptă la nivel de leadership? Care este cea mai mare provocare pentru dvs.?
Mi-ar plăcea să nu fie adevărate constatările pe care mulți dascăli le exprimă, observând ceea ce se petrece în sistemul de învățământ actual. Mulți afirmă cu tristețe: „Copiilor nu le mai place la școală”.
Pentru mine marea provocare este să transform școala aceasta, la care țin foarte mult, într-o școală primitoare. Sintagma nu-mi aparține. Este un concept, o viziune care funcționează în unități școlare din alte părți ale lumii.
Îmi doresc să construiesc o strategie prin care să se îmbunătățească relațiile educaționale din școală, o strategie prin care colaborarea elevi-profesori-părinți să fie plăcută, funcțională și eficientă, o strategie prin care elevii și profesorii să găsească în spațiul școlii acel „acasă” unde să le facă plăcere să învețe, să lucreze, să creeze, să se distreze.
Ce se vede în viitor pentru CN Pedagogic Regina Maria, din Deva? Cum vedeți devenirea acestui prestigios colegiu în spațiul învățământului european?
Cu toată vechimea ei, această prestigioasă instituție a fost permanent în transformare, ceea ce i-a asigurat longevitate și performanțe remarcabile. Această instituție nu a fost închisă, ci a avut mereu viziune și a deschis porțile și pentru pregătirea tinerilor și în alte domenii.
Astfel, în prezent școala noastră pregătește tineri la profil uman și real, specializările Filologie, Matematică-Informatică, Științe Sociale și în profil vocațional Învățători-Educatoare.
Suntem acum într-un nou stadiu, acela al deschiderii spre lume. În ultimii ani și în prezent, școala noastră a fost și este implicată în proiecte europene, precum: Proiect Comenius Multilateral – Students and parents in partnership, Proiectul Erasmus+ KA2 „Developing Abilities to Socialize – Teaching and learning new perspectives by sharing”; Proiect de mobilitate: „Formare inițială VET cu ajutorul mobilității europene pentru tinerii informaticieni” din cadrul Programului Erasmus+; „Profesori pentru o educație europeană”, Proiectul IVT Leonardo da Vinci LLP-LdV IVT/2012-RO-110 din cadrul Programului Sectorial Leonardo da Vinci; Erasmus+ Learning mobility for individuals – „Calitate și inovație în educația generației digitale – mobilitate pentru formarea competențelor de învățare activă” Acțiunea KA1, 2014-1-RO01-KA101 – 000814.
Prin aceste proiecte elevii și profesorii sunt provocați să se perfecționeze, să relaționeze cu elevi și profesori din alte comunități școlare, să realizeze schimburi de experiență.
Interviu realizat
de Marcela GHEORGHIU