Interviu cu prof. Georgeta Gogeanu, directorul Școlii Gimnaziale Coresi, din Târgoviște
Doamnă director Georgeta Gogeanu, ce rol joacă școala pe care o conduceți în spațiul învățământului târgoviștean și chiar național, deoarece sunteți printre primele cele mai bune și mai căutate 50 de școli gimnaziale din țară?
Școala Gimnazială Coresi este o poveste a inimii, alcătuită din oameni, zâmbete, împliniri, dăruire, dar și mici regrete. În egală măsură, este un loc binecuvântat prin menire, dar și prin oamenii ei.
Pragmatic vorbind, Școala Gimnazială Coresi, din Târgoviște, este o instituție care prin munca și profesionalismul cadrelor didactice și mai ales prin rezultate a reprezentat un punct de referință tradițional pentru învățământul dâmbovițean. Devenind însă în 2006, 2009, 2012 și 2015 „Școală Europeană”, ea s-a manifestat ca o structură flexibilă, capabilă să răspundă tuturor exigențelor și cerințelor impuse de norme formale sau nonformale.
Prin misiune și ținte strategice, școala noastră și-a propus să contribuie esențial la formarea cetățenilor educați, a cetățenilor capabili să valorizeze informația, să o utilizeze în mod creativ, a cetățenilor cu spirit proactiv, flexibili și motivați pentru succes.
În egală măsură, aceasta este pregătită să promoveze norme clare și acceptate de toți partenerii, să dezvolte o cultură organizațională puternică, să aplice o strategie pe termen lung care să confere stabilitate și limpezime procesului instructiv-educativ.
Se vorbește în cuvinte elogioase despre Școala Coresi. Se vorbește despre un colectiv profesoral de calitate. Cum sunt profesorii de aici?
Profesorul Școlii Gimnaziale Coresi este profesorul interesat de elevii săi ca individualități și care comunică acest lucru prin crearea unor oportunități de instrucție atent planificate, puse în practică și evaluate, într-un mediu productiv, cu finalitatea de a crește nivelul de realizare a fiecărui elev, dar și de atingere a obiectivelor organizaționale și sistemice.
Dăruire, profesionalism, rațiune, creativitate, înțelegere sunt cuvinte care îi definesc pe colegii mei. Dar mai mult decât atât, gândesc, știu, simt și acționează. Gândesc atent fiecare demers didactic, încercând să-l facă motivant pentru fiecare elev, știu carte și asta înseamnă mult pentru calitatea învățării, simt sufletul copilului și încercă să îi ofere educație prin iubire și acționează, unind astfel totul și definindu-se ca profesioniști și oameni.
Care sunt direcțiile principale ale viziunii dumneavoastră manageriale în vederea promovării unui demers educațional înalt calitativ?
Școala Gimnazială Coresi este o instituție orientată clar spre performanță, o instituție cu mare deschidere spre tot ceea ce poate aduce plusvaloare în activitatea cadrelor didactice și a elevilor. Punem accent deosebit pe ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă în educație, dar și pe dezvoltarea dimensiunii europene a acesteia.
Pe de altă parte, nu neglijăm nici cerințele/nevoile specifice fiecărui beneficiar al serviciilor educaționale oferite de școală, încercând să avem o ofertă educațională care să promoveze și să susțină incluziunea socială.
Dincolo de preocuparea pentru calitatea actului didactic, pentru dezvoltarea profesională permanentă a personalului, pentru modernizarea spațiului școlii, dar și a întregului proces instructiv-educativ, ceea ce ne preocupă este un parteneriat real cu părinții elevilor noștri și comunitatea din care facem parte. Asta pentru că ne dorim să fim cu adevărat o școală a comunității!
Cum sunt copiii de la Școala Gimnazială Coresi? Care au fost rezultatele obținute de absolvenții de anul acesta la evaluarea națională?
Nu știu dacă sunt subiectivă atunci când spun că sunt cei mai calzi, buni și perseverenți copii din lume!
La început de an școlar le spuneam cât de importanți sunt ei pentru mine și pentru cadrele didactice și ce am învățat în timp de la ei. Așadar, am învățat: SĂ ASCULT, pentru că există în fiecare o comoară de adevăr, frumusețe și lucruri bune. SĂ LE RESPECT părerea, pentru că părerea lor contează. SĂ ÎI PUN PE PRIMUL LOC, pentru că ei sunt viitorul. SĂ AM ÎNCREDERE, pentru că pot, sunt creativi și inteligenți, perseverenți și motivați. SĂ NU MĂ TEM, pentru că ei au curajul să creadă că se poate. SĂ MĂ BUCUR, pentru că îmi dau prilej. SĂ NU UIT că a fi copil înseamnă naturalețe, bucurie și joc.
Rezultatele lor ne fac permanent mândri. În fiecare an, elevii noștri au dat dovada muncii, inteligenței, preocupării prin rezultatele obținute în activitatea curentă, prin numeroasele premii obținute la concursuri și olimpiade școlare, dar și prin rezultatele de la evaluarea națională. Din cei trei elevi de 10 de la evaluarea națională, clasa a VIII-a, doi au fost elevii noștri și peste 80% dintre ei au obținut medii peste 7 la acest examen.
Despre disciplinele opționale, curriculare la decizia școlii ce ne puteți spune? Din acest punct de vedere, mobilitatea este esențială pentru calitatea unei școli, pentru cât mai buna pregătire a elevilor.
Curriculum la decizia școlii este expresia nevoii reale manifestate de elevii școlii noastre. Anual, profesorii vin cu oferte atractive, care să cuprindă toate ariile curriculare. Numărul ofertelor a variat între 70 și 105 în ultimii ani școlari. Din această bogată paletă de cursuri opționale, părinții și elevii noștri au optat, conform unei proceduri interne, pentru acelea care au răspuns cel mai bine dorințelor, intereselor, aptitudinilor individuale. Am constatat totuși o orientare predilectă către cursurile opționale care vizează dezvoltarea competențelor de comunicare în limbi străine sau dezvoltarea personală a acestora.
Câteva cuvinte și despre activitățile extracurriculare care se desfășoară în momentul de față la Școala Gimnazială Coresi…
Întreaga activitate curriculară, extracurriculară și extrașcolară este gândită din perspectiva posibilității de a răspunde exigențelor tuturor beneficiarilor educaționali. Cadrele didactice ale școlii acordă atenție atât elevilor capabili de performanță, cât și celor pentru care progresul vizează achizițiile de bază.
Pasiunea și efortul cadrelor didactice, interesul și entuziasmul elevilor și părinților, creșterea numărului de participanți de la an la an, impactul real al activităților care au făcut școala o instituție și mai apreciată și vizibilă în comunitate sunt componente care au sprijinit transformarea unor acțiuni de rezonanță în evenimente mult-așteptate:
- Concurs Interjudețean și Regional de Educație Rutieră „Trofeul Coresi”, ediția a XIX-a, în 2016;
- Concurs Internațional de Artă Plastică pentru Copii „Pământul, grădina mea”, ediția a XVII-a, în 2016;
- Tur Ciclist, ediția a XVII-a, în 2016;
- Parada Verzilor, ediția a XII-a, în 2016;
- Simpozion Național „Concepte pedagogice între teorie și practică”, ediția I, 2005;
- Simpozion Internațional „Educația comunicării și relaționării” – 2006, „Reflecții privind cetățenia democratică” – 2007, „Calitatea – permanență a actului didactic” – 2008, „Creativitate și inovare, premise ale dezvoltării durabile” – 2009, „Performanța în activitatea școlară și extrașcolară” – 2011, „Impactul formării continue asupra calității educației” – 2014, „Pași spre viitor în educație și formare” – 2016.
- Festivalul „Lumea copiilor” – festival caritabil;
- Festivalul-concurs «Prêts pour le français? – Ready for English?»;
- Expoziția anuală de icoane pe sticlă;
- Expoziția anuală „Anotimpurile copilăriei”.
Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele activități educative ale școlii, cărora li se adaugă activitățile din cadrul proiectelor educaționale județene, naționale sau internaționale.
Amintesc aici și Revista „Coresi”, care a devenit, de-a lungul timpului, o emblemă pentru școala cu același nume, o carte de vizită care ne recomandă. Primul număr a apărut în 1998. Beneficiind de un conținut din ce în ce mai diversificat, de o echipă de coordonatori formată din cadre didactice competente și foarte motivate, de un colectiv de redacție – elevi plini de entuziasm, dar și de o apariție ritmică pe parcursul a 18 ani, revista a adunat sufragiile juriilor județene și naționale, care ne-au răsplătit anual cu premii I și II încă de la primele numere.
Ce planuri și proiecte de viitor aveți înscrise pe agenda dumneavoastră?
Pentru anul școlar 2016-2017, ne propunem să continuăm activitățile de tradiție ale școlii, dar să și dezvoltăm noi proiecte și parteneriate care să conducă la o dezvoltare multidimensională a educației pe care o vom oferi.
Anul acesta, școala va demara activitățile în cadrul Proiectului Erasmus „Innovation through Creative Arts” alături de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și de partenerii noștri externi.
De fapt, ne dorim să-i ajutăm pe elevii noștri să învețe să zboare, să-i ridicăm atunci când nu mai au putere și să-i strunim când se avântă prea aproape de soare. Să-i prețuim și să le încredințăm lor, cei mai buni paznici, viitorul!
Interviu realizat de Diana MUNTEANU