Școala Altfel văzută din interior

Restricțiile și măsurile pandemice au influențat și viața școlară. Competențele noastre digitale sunt considerabil mai bune, dar ­simțim lipsa de contact firesc și de diversitate în activitatea didactică. Capacitatea de adaptare la schimbare – de care am avut parte din plin în ultimuii doi ani – este diferită de la persoană la persoană și de la o vârstă la alta.

Învățare prin socializare

Le-am explicat și le-am arătat prin imagini foto și video elevilor de clasa I și de clasa pregătitoare activitățile pe care obișnuiam să le facem în școală: spectacole, serbări, Festivalul Toamnei, cântece și dansuri, precum Hora Unirii de 1 De­cembrie ș.a. Ne-au uimit observațiile lor: „Doamna, copiii de ce nu poartă mască?“, „De ce au voie să se atingă?“. Am ­constatat astfel că normalitatea noastră este anormalitatea lor. Și cadrele didac­tice privesc cu nostalgie afișele, fotogra­fiile din aviziere și de pe site-ul școlii și își amintesc cu dor de toate acele activități de învățare extracurriculare/extrașco­lare, care au rolul de a anima și de a atrage elevii spre viața școlară și de a îmb­o­găți relațiile interumane profesor-elev și elev-elev.

Să ținem cont că experiențele variate de învățare oferite de contextele informa­le și de cele nonformale contribuie în mare măsură la formarea armonioasă și deplină a personalității elevilor. Noi, ca­­drele didactice, am realizat lipsa acestor elemente/factori prin apatia, „amorțeala“, lipsa de motivație a copiilor de a frec­venta școala, prin elementele de impulsivitate, prin creșterea fenomenului de bullying în mediul școlar și virtual, prin scăderea capacității de a comunica, in­teracționa civilizat și empatiza cu colegii.

Dorim reluarea Școlii Altfel pentru a scăpa de frustrările restricțiilor acumulate în pandemie. Beneficiile activităților extrașcolare, ale Școlii Altfel, sunt parcă mai vizibile acum.

E momentul să acordăm atenția cuvenită și acestui tip de învățare, prin socializare, ieșiri în lume ale copiilor, care le dezvoltă orizontul cunoașterii și le imprimă respectul pentru valorile cultural-artistice. În funcție de activitățile alese, copiii au ocazia să se descopere reciproc, să-și pună în valoare cunoștințele, abilitățile, și să iasă în evidență prin talentele lor.

Un aspect și mai important este că în astfel de contexte ies la iveală trăsăturile de caracter, spiritul civic, capacitatea de toleranță, empatie și întrajutorare sau din contra, „micimile“ sufletești ale fiecăruia. Activitățile de socializare într-un spațiu din ce în ce mai extins și divers măresc universul de interacțiune și experimentare, creează posibilitatea manifestării și a altor aptitudini, mai puțin vizibile în mediul școlar. Astfel, cadrele didactice observă și își completează mental profilul de personalitate al elevilor, înțelegându-le mai bine comportamentul și reacțiile.

Școala Altfel în restul Europei

Săptămâna Școala Altfel este un prilej de bucurie și învățare gândit și valorificat divers în Europa. În Austria, Școala Altfel cuprinde toată săptămâna – inclusiv weekendul – și, de obicei, include și o ieșire din orașul de domiciliu. Există localuri pentru luat masa și hosteluri pentru elevi și studenți subvenționate de stat. În multe țări (Spania, Turcia ș.a.), intrările la muzeele de stat sunt gratuite pentru copii. Larghețea experienței trăite de copii dictează și măsura învățămintelor trase de ei.

Ar fi de dorit ca și la noi autoritățile (primăriile) să ofere sprijin financiar în realizarea săptămânii Școala Altfel și a altor activități cu școlarii. Dacă plecarea elevilor în afara localității lor este prea costisitoare sau dificilă, ar fi de preferat finanțarea unor activități în mediul proxim al școlii, precum și sprijinirea cooperării cu ONG-uri educaționale, cu instituții de cultură și cu diverse personalități.

Mihaela Gabriela BAZARCIUC – profesor, director, Școala Gimnazială Nr. 95 București

Articolul integral poate fi citit în Tribuna Învățământului, nr. 27 – martie 2022

Distribuie acest articol!