Scenariile de funcționare a școlilor se schimbă în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ. Prezentând situația actuală la nivel național, Ministerul Educației și Cercetării anunță că
– 11.633 de unități de învățământ figurează în scenariul 1 (S1) – participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară
– 5.234 de unități de învățământ figurează în scenariul 2 (S2) – participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
– 789 de unități de învățământ figurează în scenariul 3 (S3) – participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online, cu precizarea că 233 dintre aceste unități funcționează astfel ca urmare a cazurilor de Covid-19 înregistrate, în timp ce 556 funcționează astfel din cauza ratei de incidență a cazurilor din localități ori din cauza unor lucrări de reabilitare.
Starea unităților de învățământ pe plan local
Bacău – toate unităţile de învăţământ din municipiul Bacău se află în scenariul roşu, cu activitate doar online. Prefectul județului anunță că pentru elevii din clase terminale de ciclu (a IV-a, a VIII-a, a XII-a) se va desfășura un program de recuperare a materiei cu prezență după trecerea perioadei de lecții online.
Prahova – 14 unități de învățământ au activitate zilnică în clasă; 20 de unități de învățământ sunt în scenariul 2, cu prezența zilnică numai a preşcolarilor, elevilor din ciclul primar și a celor din clasele a VIII-a şi a XII-a; 21 de unități de învățământ sunt pentru două săptămâni (din 12 octombrie) în scenariul roșu, cu activitate complet online. În acest timp, în unități se efectuează curăţenia şi aerisirea claselor/sălilor; dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor instituţiei de învăţământ (clase, săli, holuri, toalete).
Sibiu – 275 de unități de învățământ, cu participarea zilnică a efectivelor; 44 de unități de învățământ, cu prezența preșcolarilor și a elevilor din ciclul primar și din clasele a VIII-a și a XII-a; 14 unități de învățământ, cu activitate online. Se află în scenariul roșu Colegiul Național Octavian Goga Sibiu, Liceul Teoretic Constantin Noica Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 23 Sibiu, Liceul Teologic Baptist Betania Sibiu, Liceul Teoretic Axente Sever Mediaș, Școala Gimnazială Constantin Ioan Motaș Mediaș, Grădinița cu Program Normal Slimnic, Liceul Tehnologic Ioan Lupaș Săliște cu structurile Școala Primară Amnaș, Școala Primară Mag, Grădinița cu Program Normal Săcel, Școala Gimnazială Săcel, Grădinița cu Program Normal Sibiel, Grădinița cu Program Prelungit Săliște.
Galați – se află în scenariul roșu până la 20 octombrie 2020, clasele a VII-a, a VIII-a, a XI-a D şi a XII-a C de la Colegiul Național Calistrat Hogaș Tecuci; până la 15 octombrie 2020, clasele a IX-a A, a IX-a C, a X-a D, a XI-a D, a XII-a C şi a XII-a profesională de la Liceul Tehnologic Paul Dimo Galaţi; până la data de 22 octombrie 2020, toate clasele din Școala Gimnazială Alexandru Moruzi şi Școala Gimnazială Nr. 1 Pechea; până la 26 octombrie 2020, clasa a II-a B din Școala Gimnazială Nr. 1 Matca.
Arad – funcționează în scenariul roșu: Colegiul Național Ghiba Birta Arad (o formațiune cu 14 elevi), Colegiul Național Moise Nicoară Arad (4 formațiuni cu 75 elevi), Colegiul Național Preparandia Dimitrie Țichindeal Arad (34 formațiuni cu 1021 elevi), Liceul Anastasie Marinescu Lipova (o formațiune cu 33 elevi), Liceul Ion Creangă Curtici (o formațiune cu 18 elevi), Liceul Sava Brancovici Ineu (o formațiune cu 17 elevi), Școala Gimnazială Aurel Vlaicu Arad (o formațiune cu 26 elevi), Școala Gimnazială Caius Iacob Arad (o formațiune cu 23 elevi), Școala Gimnazială Tabazdi Karoly Zerind (întreaga școală), Școala Gimnazială Livada (o formațiune cu 23 elevi), Școala Gimnazială Olari (o formațiune cu 9 elevi), Școala Gimnazială Sântana (o formațiune cu 32 elevi), Școala Gimnazială Zărand (2 formațiuni cu 41 elevi).
Sectorul 4 București – primăria a dispus în regim de urgență măsuri de dezinfecție a două unități de învățământ de pe raza Sectorului 4, după confirmarea pozitiv cu virusul SARS-CoV2 a unor personae: Grădinița Floare Albastră, Școala Gimnazială Nr 96.
Harghita – în săptămâna 12-16 octombrie 2020, din totalul de 423 de unități de învățământ, 284 de unități sunt în scenariul verde, 139 de unități funcționează în scenariul galben.