Scenariul de învățare în sistem hibrid va dispărea din noua schemă de revenire a elevilor la școală, începând din 8 februarie. Declarația a fost făcută de ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, la Digi24. Concret, s-a renunțat la formula din scenariul galben, potrivit căreia o jumătate de clasă era prezentă la școală, în vreme ce cealaltă jumătate învăța de acasă, online, pe motiv că autoritățile au constatat că regula nu oferea suficientă siguranță în combaterea infectării cu SARS CoV 2.
Ministrul Educației a explicat că diferența dintre scenariile verde (S1) și galben (S2) constă în aceea că, în primul dintre ele, elevii vor merge toți la școală, în vreme ce în cel de al doilea, se vor redeschide grădinițele și clasele I-IV, vor mai merge la școală elevii din anii terminali – a VIII-a, a XII-a și a XIII-a -, în vreme ce elevii claselor de gimnaziu – a V-a, a VI-a și a VII-a – vor rămâne acasă, în online.
Ministrul a dat asigurări că, în toate scenariile, toți copiii de grădiniță și de clasele primare vor merge fizic, la școală, în întreaga țară, deoarece, în momentul de față, nu există nicio localitate carantinată (în care rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori). „Nu avem nicio localitate în România care să fi depășit 6 la mie, rată de infectare). Scenariile sunt foarte clare, cred că sunt și ușor de înțeles și ușor de aplicat. Va fi făcută publică zilnic lista cu localitățile împărțite pe trei scenarii”, a mai spus ministrul Câmpeanu.
În ceea ce privește riscul de contaminare cu coronavirus după redeschiderea școlilor, în 8 februarie, Ministrul Educației și Cercetării a spus că prognozele prezentate la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, au arătat că nivelul actual al ratei de infectare se va menține “pe palier.
„Conform prognozei, ne vom menține în acest trend (…) Eliminarea totală a riscului nu există, însă într-o anumită limită riscul este gestionabil”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.