digitallDeparte de a se fi stins, scandalul manualelor se reaprinde violent. Cu patru zile întârziere faţă de data prevăzută în calendar, Ministerul Educaţiei a demarat procedurile de licitaţie pentru clasele I şi a II-a, licitaţia deschizându-se practic sâmbătă spre duminică, în Noaptea de Înviere (un moment cel puţin straniu ales de către MEN), la ora 1 şi 30 de minute. Ca şi când toată această confuzie creată de către instituţia din str. General Berthelot nu ar fi fost suficientă pentru a genera temere şi confuzie, Ministerul Educaţiei vine pe ultima sută de metri cu noi condiţii de participare, schimbând din mers regulile jocului. Aşa cum arată acum, conţinutul documentelor şi, cu precădere, actualul set de condiţii de participare ridică, în rândul editorilor, multe semne de întrebare privitor la corectitudinea acestei licitaţii. Practic, „contractul de 30 de milioane de lei” vine cu nişte condiţii care, în opinia editorilor de carte şcolară din România, vor exclude din cursă 90% dintre ei.
Din perspectiva UER, formulată explicit săptămâna trecută, la începutul unei conferinţe care a avut loc pe 23 aprilie, de Ziua Mondială a Cărţii şi care a fost dedicată manualului digital, cea mai mare lovitură pe care ministerul ar fi putut să o dea editurilor are la bază cifra de afaceri a acestora. Prezent la conferinţa UER de săptămâna trecută, Paul Balogh, managing partner la Read Forward, a precizat: „Dacă o editură vrea să participe cu un singur manual (nu cu mai multe, respectiv patru, aşa cum se procedează în general, adică 2 matematici de clasa I şi de a II-a şi 2 limba română, pentru aceleaşi clase), aceasta trebuie să aibă o cifră medie de afaceri de minimum 2,5 milioane de euro. Deci, dacă eşti editor şi vrei să participi la aşa ceva – surpriză! –, cifra de afaceri medie pe ultimii trei ani trebuie să fie de 6,7 milioane de euro!”
„Este un preţ mic, dar nu asta i-ar împiedica pe editori să scoată manualele şcolare pe piaţă”
Editurile de carte şcolară – poate nu în totalitate, dar o mare parte dintre ele – reclamă şi faptul că MEN a fixat un buget pentru achiziţia manualelor prea mic. Contractul publicat de acesta are o valoare de 33 de milioane de lei, pentru 3,7 milioane de manuale, conform acestor date, statul urmând să plătească aproape 8 lei pentru un abecedar cu 120 cu pagini color, de exemplu, ceea ce editorii consideră că este absolut insuficient. Totuşi, nu aceasta este principala nemulţumire: „Este un preţ mic, a spus Claudiu Istrate, preşedintele UER, dar nu asta i-ar împiedica pe editori să scoată manualele şcolare pe piaţă. La urma urmelor, te duci la o licitaţie şi oferi preţul la care tu ai produs acel manual şi speri să obţii de la minister un preţ acoperitor al cheltuielilor, nu poţi să te duci şi să faci dumping!” Ceea ce îi deranjează pe toţi este cifra de afaceri foarte ridicată impusă de MEN, condiţie draconică într-o ţară ca România.
O altă nemulţumire formulată de reprezentantul firmei care a publicat primul manual digital este următoarea: „Conform noilor condiţii, nu poţi să participi la licitaţie decât dacă ai mai făcut manuale digitale. Păi, e prima licitaţie de manuale digitale din România. Cum? Când? Că nu au avut piaţă pentru aşa ceva”.
UER este revoltată şi a anunţat deschis că se gândeşte să conteste unele acţiuni ale MEN
Cum programa se cunoaşte de aproximativ un an de zile, există deja multe edituri care au investit în autori şi în aspectul grafic şi şi-au făcut deja manuale fizice şi care în momentul de faţă aşteaptă doar caseta tehnică pentru manualele digitale, pentru a se apuca de ele: „Toţi aceştia, deşi au investit mult, s-au trezit că ei nu mai pot participa, a spus Paul Balogh. Dacă cineva mă va întreba dar de ce au aşteptat, căci totul era limpede încă de acum un an, îi voi spune că noi nu putem fi siguri decât pe ceea ce este postat pe SEAP, în condiţiile în care, chiar şi acum, documentele suferă modificări între versiunea de acum o lună şi cea actuală. Pe scurt, Ministerul Educaţiei vrea să aibă ca parteneri nişte edituri, cărora însă nu le întinde mâna, ba mai mult, le pune nişte condiţii care le vor împiedica să participe la licitaţie! Uniunea Editorilor este foarte revoltată şi a anunţat deschis că se gândeşte serios să conteste acţiunile MEN, pentru că, a mai zis Paul Balogh, dacă aşa arată documentele licitaţiei, rezultatele nu pot fi bune. Nu interesează pe nimeni ce se va întâmpla cu aceşti copii care vor ajunge să înveţe după manuale făcute pe genunchi, cu licitaţii pornite în miez de noapte, cu minciuni cu privire la termenele de deschidere a licitaţiilor, cu modificări în documentaţie, operate fără nici cea mai mică urmă de transparenţă, fără consultare reală cu actorii de pe piaţă?”
„Mi se pare că cifra de afaceri este prea mare, nu ştiu dacă este vreo editură care se încadrează”
Şi preşedintele UER, Claudiu Istrate, a ţinut să atragă atenţia asupra modificărilor pe care le-a sesizat în documentaţia publicată pe SEAP şi care vin în contradicţie cu principiul transparenţei şi al fair-play-ului solicitate de MEN: „În primul rând, apar criteriile de eligibi­litate, care nu existau înainte: trebuie să ai cifre de afaceri uriaşe, certificat ISO şi obligatoriu să fi avut până acum softuri educaţionale. Lucrurile acestea nu erau menţionate în documentele din 14 martie. Mi se pare că cifra de afaceri este prea mare, nu ştiu dacă este vreo editură care se încadrează, plus că este ciudat: pe de o parte, spui că pot participa autori de manuale la licitaţie, apoi dai o sumă de afaceri uriaşă”, a explicat Claudiu Istrate. Tot el a mai spus că UER analizează în momentul de faţă documentele MEN postate „într-un mod atât de misterios” pe SEAP şi că este foarte posibil să conteste o serie întreagă de prevederi ale acestei licitaţii: „Primul lucru care ar fi de discutat este data anunţului. Care ar fi aceasta? Este 19 aprilie, aşa cum pretinde ministerul, este 22, cum apare anunţul pe SEAP?” Claudiu Istrate s-a referit, de asemenea, la o serie întreagă de omisiuni şi inadvertenţe existente în cuprinsul acestor documente postate pe SEAP, lucruri, spune acesta, neconforme cu legislaţia.
„Vă susţin în totalitate în războiul pe care în mod sigur îl veţi purta cu baronii manualelor”
În cadrul unei emisiuni tv premierul Victor Ponta a îndemnat Ministerul Educaţiei să organizeze o licitaţie corectă şi transparentă: „Vreau să vă rog să o faceţi cât mai transparent, cu cât mai multă dezbatere publică, în aşa fel încât tot felul de aberaţii pe care, pe bună dreptate, oamenii le-au constatat în manuale să fie îndreptate”. Tot el a fost cel care a lansat o sintagmă devenită între timp celebră: „Vă susţin în totalitate, i-a spus cu acel prilej Ponta ministrului Educaţiei, în războiul pe care în mod sigur îl veţi purta cu baronii manualelor. Am văzut că acum sunt nemulţumiţi că vreţi să faceţi manuale electronice”.
Rămâne de văzut cum vor evolua în continuare lucrurile. E limpede însă că toată această confuzie întreţinută şi jocul la offside pe care le practică Ministerul Educaţiei nu face bine deloc atmosferei generale în care urmează să se desfăşoare licitaţia. Iar dacă e să dăm crezare calendarului impus de minister, ceea ce ştim în momentul de faţă este că editurile care vor câştiga vor fi anunţate în luna august şi că din toamnă elevii de clasa I sau a II-a ar urma să studieze de pe manuale noi. Dar ce fel de manuale şi în ce condiţii calitative?
Marcela GHEORGHIU

Distribuie acest articol!