În perspectiva bugetului pentru anul viitor, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că, „pentru prima oară, în învățământ, venim și cu salarii (e normal că îmi doresc și performanță, să nu mai pățim ce am pățit și aici e treaba ministerului să vină cu criteriile de performanță), investim și în abandonul școlar, aproape am triplat bursele, am venit și cu masa în școli și am venit și cu aproape 12 miliarde și cu fonduri europene, în infrastructură. Niciodată, nu a fost această abordare pe toate cele trei paliere: și salarii pentru profesori, și infrastructură, și abandonul școlar”.
Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă: „La educație, este o majorare substanțială, de aproximativ 61%, ceea ce înseamnă că sunt asigurate fondurile necesare și pentru majorarea salariilor la personalul didactic și nedidactic, precum și punerea în aplicare a legilor educației.”
Simion Hancescu, președintele FSLI: „În urma discuțiilor, s-a convenit ca bugetul Ministerului Educației să crească în anul 2024 cu 6 miliarde de lei, ceea ce ne permite să putem aborda problema măririi cu 20% a salariilor în anul 2024, în două tranșe, 1 ianuarie și 1 iunie. Nu vă putem spune procentele, rămâne să calculăm în zilele următoare, să vedem ce rezultă, dar, cu siguranță, va fi un procent mai consistent în ianuarie. Ținta noastră e ca, în final, salarizarea în învățământ să ajungă la nivelul pe care ni-l dorim. Suntem în grafic acum. Cu ceea ce se va întâmpla anul viitor și în 2025, vom avea o creștere peste cea prognozată în timpul grevei. În timpul grevei, cerința noastră a fost de creștere cu 60% a salariilor. Avem o mărire de 30% de la 1 iunie față de 31 mai. Practic, cu cele 20 de procente, ajungem la 50%. Se creează premisele să depășim ceea ce am promis în timpul grevei, și anume, să ajungem la o creștere de 70% până în 2025.”
Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: „Noi, în momentul de față, vorbim de o parte din ceea ce ar trebui să primim, în conformitate cu Ordonanța 57. Vă readuc aminte ceea ce v-am spus și în perioada conflictului de muncă, declanșat în luna mai, faptul că guvernul a spus tranșant că pe anul 2024 se vor aloca 6 miliarde de lei pentru creșterea salariilor în sistemul de învățământ. În momentul de față, vorbim de creșterea anvelopei și lucrul acesta se va vedea foarte clar când va apărea proiectul de buget pe anul 2024, creșterea anvelopei pentru plata cu 6 miliarde. Trebuie să mai ținem cont de niște lucruri care nu au fost rezolvate prin Ordonanța 57 – creșterea indemnizațiilor de conducere, a salariilor, pentru personalul cu funcții de conducere, directori, directori adjuncți, inspectori, secretare șefe, contabile șefe. Vor crește salariile acestora, categoric, pentru că ei trebuie să aibă o creștere diferențiată față de personalul de execuție.”
Anton Hadăr, președintele FNS Alma Mater: „Va fi o creștere de 20 de procente în medie. În vară, s-au dat sume constante la toată lumea. S-a dat 1.300 de lei la bază și, practic, acum, unii vor lua mai mult decât 13%, într-o primă etapă sau mai puțin de 13% sau, per ansamblul anului, mai mult de 20% sau mai puțin de 20%, potrivit salariului din acea grilă la care ne-am raportat noi, pe care am înaintat-o în iunie anul acesta. Grila am făcut-o noi cu Ministerul Educației, ne-am raportat la ea, dar farmacie perfectă nu are cum să iasă din aceste creșteri salariale, pentru că, dând o sumă constantă, nu vom avea un procentaj constant, același, unic, de creștere la toată lumea. Nu vor fi diferențe spectaculoase între salariații din educație. Eu sper să fie lumea mulțumită și în Alma Mater, pentru că totuși 20 de procente (e drept, de la mijlocul verii) va fi, pentru mulți, mulțumitor.”