România va avea un hub unic de cercetare în Europa în domeniile geoștiințelor, științelor vieții și sistemelor acvatice

România va avea un hub unic de cercetare în Europa în domeniile geoștiințelor, științelor vieții și sistemelor acvaticeRomânia va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol. Contractul pentru proiectul prioritar Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii – Mări – DANUBIUS-RO a fost semnat miercuri, la sediul Guvernului, de către ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu și directorul general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB). Mihaela Marinela Păun. 

Astfel, în România va funcționa un hub unic de cercetare în Europa în domeniile geoștiințelor, științelor vieții și sistemelor acvatice.

„Dunărea este un vector important al Europei, este al doilea cred cel mai lung fluviu european. Străbate, dacă nu mă înșel, 10 țări, patru capitale și cel mai lung parcurs îl are aici în România. (…) Mă bucur foarte mult că un astfel de proiect vizează în primul rând lucruri care țin de platforma de cercetare care să ne ofere și condițiile și informațiile, dar și structura necesară pentru a putea pune și mai mult în valoare acest habitat. Un alt lucru foarte important este dimensiunea internațională. Am spus un pic mai devreme că Dunărea străbate un număr important de state și este foarte bine că reușiți și prin acest proiect să puneți la un loc mințile inovative ale cercetătorilor din toate statele riverane Dunării. Nu mai puțin important este faptul că știu eu hubul de dezvoltare și laboratoarele sunt localizate în Delta Dunării”, a declarant, potrivit unui comunicat remis presei, vicepremierul Marian Neacșu.

Proiectul are o perioadă de implementare de 60 de luni și o valoare de peste 128 milioane de euro. „Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii mari Danubius este finanțat din POCIDIF cu o valoare de 128,2 milioane euro, 60 de luni durata de implementare. (…) Ce facem efectiv acolo prin acest proiect extrem de important. Construim un hub unic în toată Europa, la Murighiol – 17 laboratoare științifice pentru geoștiințe, științe ale vieții și cercetarea sistemelor acvatice, opt stații de teren și 16 puncte de observare care vor folosi cele mai noi tehnologii în materie de procesare a datelor foarte mari, big-data, în materie de utilizare inteligenței artificiale pentru a procesa toate aceste date și pentru a avea o analiză exhaustivă a tot ceea ce înseamnă datele captate”, a precizat, la rândul său, Bogdan Ivan, citat de aceeași sursă. Potrivit acestuia, la final cercetătorii vor lucra cu date care vor putea să fie folosite la nivel european și internațional.

„Și mai important – această infrastructură reprezintă singura infrastructură europeană de cercetare din întreaga Europă care este condusă de către România”, a arătat ministrul, care a ținut să precizeze că proiectul va avea impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic.

„Acest lucru, a mai spus Ivan, aduce plus valoare și arată că și în România se poate și arată că cercetătorii din România care sunt din segmentul mediu vor putea să aibă un viitor aici.”

La rândul său, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și-a manifestat speranța ca rezultatele finale să fie diseminate pe înțelesul tuturor oamenilor și să se înregistreze o creștere a atractivității Deltei Dunării, iar directorul general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice, Mihaela Marinela Păun, a spus că este vorba despre o infrastructură paneuropeană în care România deține coordonarea. Potrivit directorului, în cadrul hub-ului își vor desfășura activitatea peste 300 de cercetători români și străini.

Danubius Ro este o infrastructură de o importanță crucială pentru tot ceea ce înseamnă abordarea provocărilor din mediul de pe tranziție fluvii-mare”, a mai subliniat Marinela Păun.

Din consorțiu mai fac parte, alături de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Științe Biologice, și Institutul de Geologie și Geoecologie Marină Geo-Ecomar, Institutul Delta Dunării, precum și Institutul de Geodinamică.