România trebuie să schimbe radical modul în care sunt finanțate și evaluate politicile în învățământ!Un raport al Comisiei Europene, Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Ministerului Educației din România, prezentat de Direcția Generală pentru Sprijinirea Reformelor Structurale (DG REFORM) arată că țara noastră trebuie să schimbe radical modul în care sunt finanțate și evaluate politicile în învățământ. Același raport arată că performanțele școlare ale elevilor români sunt „printre cele mai scăzute” din Uniunea Europeană. Raportul „Reforma învățământului preuniversitar în România: consolidarea sistemelor de guvernanță, de evaluare și de sprijin” a fost întocmit în contextul desfășurării proiectului „Consolidarea guvernanței învățământului preuniversitar din România”, proiect finanțat de Uniunea Europeană și susținut de Instrumentul de Suport Tehnic, care oferă statelor member UE expertiză tehnică pentru realizarea reformelor în diverse domenii, inclusive, cel vital, al educației.

Astfel, potrivit raportului, „la nivel strategic, România trebuie să schimbe radical modul în care sunt finanțate și evaluate politicile în învățământ. În acest sens, este nevoie de planificare și bugetare la nivel strategic pentru a corela resursele cu prioritățile pe termen lung. De asemenea, este nevoie de capacități analitice mult mai extinse pentru a monitoriza și evalua implementarea și rezultatele politicilor publice, precum și pentru a responsabiliza instituțiile implicate”.

Deși țara noastră are una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa, performanțele școlare ale elevilor sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, se arată în document. O mare parte dintre elevii români nu au competențe de bază, ratele de abandon școlar sunt ridicate, iar disparitățile dintre unitățile de învățământ preuniversitar din mediul rural și cele din mediul urban sunt în creștere, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Potrivit Agerpres, documentul face recomandări Ministerului Educației cu privier la implementarea reformelor adoptate anul trecut prin noua lege a învățământului preuniversitar, care pot fi importante pentru elaborarea legislației secundare și care ar trebui să transforme sistemul într-unul eficient și echitabil.

Se fac, de asemenea, recomandări pentru politicile pe termen lung pe care ministerul le poate implementa.

„Recomandările formulate de experții OCDE se vor regăsi pe masa echipelor care vor lucra la elaborarea legislației secundare în domeniul învățământului preuniversitar. Acestea vor sprijini activitatea specialiștilor din Ministerul Educației și a experților cooptați sectorial, pentru a putea propune cele mai bune soluții legislative”, a afirmat ministrul Ligia Deca, citată în comunicat.Documentul propune o perspectivă care explorează patru domenii esențiale ale politicilor educaționale: evaluarea și sprijinul unităților de învățământ, alocarea resurselor pentru educație, cariera didactică și sistemul de date și monitorizarea acestora. Fiecare domeniu este analizat pentru a oferi un plan pentru implementarea reformelor propuse în mod eficient, precizează Ministerul Educației în comunicat.

„România își asumă o transformare ambițioasă a sistemului său educațional. Sunt convins că acest raport va ajuta țara să transforme cariera didactică într-o profesie înalt calificată și atractivă, consolidând managementul educațional al școlilor și asigurând alocarea și utilizarea strategică a resurselor educaționale”, a declarat Andreas Schleicher, directorul OCDE pentru Educație și Competențe, citat în comunicatul Ministerului Educației.

Distribuie acest articol!