La Universitatea Politehnica din București a fost lansat primul centru de explorare a energiei New Scale din România: Centrul E2, dezvoltat ca parte a programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST), inițiativă a Guvernului Statelor Unite ale Americii. Noul centru va contribui la realizarea obiectivelor României de a deveni un lider în ceea ce privește implementarea sigură a reactoarelor modulare mici în România și Europa, precum și un hub de educație și formare a specialiștilor în domeniul SMR în regiune.
În context, rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, a spus: „Astăzi am inaugurat și vom inaugura pentru întreaga societate un produs care nu este destinat doar unui grup mic de oameni. Repet, întregii societăți. Un simulator care pune în fața studenților, a profesorilor o activitate complexă ca și cum am fi într-o centrală nucleară putând să folosim toate informațiile dintr-o centrală nucleară. Acest simulator e o decizie extrem de importantă nu doar pentru Politehnică, a venit cu acceptul și cu sprijinul Guvernului României.”
Stabilitate și independență energetică
Cu prilejul lansării, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat, adresându-se participanților la eveniment: „Prin instalarea primului centru de explorare a energiei New Scale, suntem prima țară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni. Pașii rapizi pe care îi face țara noastră în ceea ce privește tehnologia nucleară avansată, sigură, matură și eficientă, este un succes al colaborării dintre România și Statele Unite ale Americii.”
Premierul a accentuat în alocuțiunea sa: „Avem experiență de peste 26 de ani în operare sigură și activitate de peste 50 de ani a reglementatorului independent CNCAN; suntem singura țară din regiune care își poate asuma acest rol de lider la nivel european. Activitatea Centrului de Explorare a Energiei New Scale în cadrul Universității Politehnica din București va constitui încă o etapă decisivă ce va contribui la poziționarea României într-o zonă de relevanță internațională pentru ceea ce înseamnă energia nucleară. Există interes crescut în plan internațional pentru investițiile în proiecte energetice de viitor. Inclusiv în discuțiile cu prim-ministrul Republicii Coreea, domnul Han Duck-soo, care a încheiat vizita ieri la București, am fost bucuros să constat că firmele coreene au toată deschiderea pentru a participa la reabilitarea centralelor nucleare din România și la construcția de reactoare noi. La nivelul Guvernului încurajăm aceste investiții. Utilizarea noului tip de tehnologie SMR alături de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Centrala de la Cernavodă, întăresc profilul energetic al României în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare, asumate de echipa guvernamentală pe care o conduc și în deplină concordanță cu obiectivele stabilite la nivelul Uniunii Europene. Adoptarea legii privind semnarea acordului de sprijin pentru dezvoltarea proiectului unităților 3 și 4 CN Cernavodă demonstrează angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârșit a acestui proiect. Viitorul este al energiei curate, accesibilă cetățenilor și economiilor noastre. În acest viitor, care aparține inclusiv tehnologiei SMR, cu toții beneficiem de energie nelimitată în condiții de maximă siguranță și cu grijă față de mediu. Aceste proiecte, pe care tocmai le-am menționat, precum și cele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz și Romgaz, sunt circumscrise acestui obiectiv și ferm susținute de Guvern. Alături de investițiile private, finanțate prin fondul de modernizare, prin REPower EU, de valorificare a proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, deblocate prin noua Lege offshore, toate aceste demersuri vor asigura stabilitate și independență energetică pentru cetățenii români și pentru mediul de afaceri.”