România în competiția caselor solare

Echipa EFdeN a studenților cercetători și practicieni în construcții și arhitectură, cunoscuți prin rezultatele lor în competiția globală a caselor solare, se pregătesc pentru o nouă ediție a concursului Solar Decathlon Europe. Ediția 2021 a fost reprogramată în iunie 2022 în orașul Wuppertal din Germania. Studenții români pregătesc un modul demonstrativ dintr-un proiect complex de regenerare urbană și folosesc amânarea pentru extinderea etapei de cercetare. În esență, fac o analiză urbanistică amănunțită a orașului Wuppertal, în vederea unei strategii de mobilitate urbană sustenabilă. Analizează relieful deluros al orașului, tiparele de deplasare a oamenilor, condițiile bioclimatice. Au depistat, printre altele, zonele cu cel mai mare risc de acumulare a poluării în aer. De aici pornind, au început să pună problema extinderii unei astfel de analize asupra orașelor europene.
În paralel, studenții anunță că lucrează „la elaborarea unui concept arhitectural și tehnologic pentru adaptarea fondului construit existent la nevoile și problemele contemporane”, principala problemă la care se raportează fiind „schimbarea structurilor sociale în care oamenii locuiesc tot mai mult singuri, care din păcate nu este însoțită și de o schimbare de paradigmă la nivelul arhitecturii rezidențiale”.

Reconstrucția casei EFdeN Signature

Concomitent, se desfășoară reconstrucția casei EFdeN Signature în campusul Facultății de Inginerie a Instalațiilor a Universității Tehnice de Construcții din București, prototip clasat pe locul patru la Solar Decathlon Middle East, Dubai, 2018. Construcți este definită ca „o casă solară, cu tehnologii de ultimă generație, care a fost proiectată pentru a rezista atât condițiilor climatice din România, cât și celor din Dubai: temperaturi ridicate, umiditate mare și furtuni de nisip. O calitate extrem de importantă a casei este aceea că se adaptează cerințelor utilizatorului printr-un consum eficient de resurse, ținând cont atât de criteriile care pot îmbunătăți confortul, sănătatea și bunăstarea locuitorilor, cât și de efectele construirii și utilizării acesteia față de mediul înconjurător”.

Procesul de retrofitting al casei EFdeN 4C

O construcție anterioară, de asemenea apreciată într-o ediție a competiție a caselor solare, casa EFdeN 4C, situată în același campus, devenită primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România, este supusă unui proces de remediere a defecțiunilor tehnice și de aducere a sistemelor la nivelul tehnologiilor actuale, odată cu efectuarea unor modificări de ordin estetic, arhitectural. „Dorim să îmbunătățim casa pentru ca experiența vizitării acesteia de către parteneri, profesori, profesioniști sau vizitatori interesați de echiparea unei case solare eficiente energetic să fie mai atractivă”, subliniază creatorii și constructorii ei.

Foto: EFdeN

Distribuie acest articol!