Ministrul educaţiei naţionale, Liviu Marian Pop, a participat joi, 19 octombrie, la deschiderea lucrărilor Atelierului Tehnic Regional privind Evaluările şi Examinările în Regiunea Europa şi Asia Centrală, eveniment care se desfăşoară la Bucureşti în perioada 19-20 octombrie.
Organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) în parteneriat cu UNICEF în România, Atelierul Tehnic Regional este un follow-up al raportului de cercetare lansat în luna mai 2017, pe baza analizei aprofundate a evaluărilor şi examinărilor din sistemul românesc de educaţie (început în 2016 de Ministerul Educaţiei Naţionale, UNICEF şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OCDE). Raportul includea analizele, concluziile şi recomandările de politici privind evaluările şi examinările din sistemul românesc de educaţie.
Recunoaşterea progreselor obţinute a venit alături de identificarea unor decalaje, inechităţi şi disfuncţionalităţi din sistem, pe care Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să le remedieze. În acest sens, a fost dezvoltat, cu sprijinul UNICEF, Planul de acţiuni consolidat privind evaluările şi examinările în România care să urmeze recomandările-cheie propuse în privinţa evaluărilor: 1) în privinţa elevilor – axarea evaluării pe învăţare; 2) în privinţa personalului didactic – asigurarea unei evaluări care să le susţină mai bine dezvoltarea lor profesională; 3) pentru şcoli – trecerea de la conformare la dezvoltare şi 4) pentru sistemul de educaţie – valorificarea adecvată a informaţiilor în scopul îmbunătăţirii sistemului.
„Ne dorim ca toţi copiii să meargă la grădiniţă şi la şcoală, să beneficieze de educaţie incluzivă de calitate şi să finalizeze cel puţin învăţământul obligatoriu. În acest sens, trebuie să schimbăm abordarea şi să privim evaluarea elevilor, a cadrelor didactice, a şcolilor şi a sistemului de educaţie ca pe o oportunitate de a primi feedback şi de a interveni pentru a face ca procesul educaţional să fie unul de o mai bună calitate, centrat pe elev“, a declarat Liviu Marian Pop, ministrul educaţiei naţionale.
În acest sens, România intenţionează să îşi regândească evaluările pentru a recunoaşte un set mai larg de competenţe şi pentru a revizui funcţiile astfel încât toţi elevii să beneficieze de educaţie de calitate. De asemenea, practicile de evaluare la clasă ale profesorilor sunt planificate a fi dezvoltate prin formarea iniţială şi dezvoltarea profesională continuă. „Ne propunem să motivăm cadrele didactice şi să le valorificăm competenţele prin dezvoltarea unor modalităţi echitabile de recunoaştere şi recompensare a profesorilor, inclusiv a celor care lucrează cu elevi în situaţie de risc de abandon şcolar. Şi, nu în ultimul rând, ne propunem să întărim rolul directorului şcolii privind îmbunătăţirea calităţii educaţiei“, a mai declarat ministrul Liviu Marian Pop.
Atelierul Tehnic Regional privind Evaluările şi Examinările în Regiunea Europa şi Asia Centrală a reunit experţi din Albania, Macedonia, Moldova şi Serbia, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale din domeniul educaţiei din România şi ai Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. (M.E.N.)
 
 

Distribuie acest articol!