România are cea mai mare rată din Uniunea Europeană a tinerilor sub 29 de ani care nu sunt nici angajați în vreun loc de muncă, nici înscriși în vreo formă de educație (formează categoria NEETs – Not in Education, Employment, or Training) – 19,4%, după cum arată, cu date la nivelul anului 2024, Monitorul Social, proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Media europeană a acestei categorii este de 11%.
De asemenea, Monitorul Social semnalează că România a devenit, la nivelul UE, țara cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani – 26,3%, conform datelor Eurostat din decembrie 2024. Rate comparabile cu ale țării noastre se înregistrează în Spania (25,2%), Suedia (23,5%), Grecia (22,5%).
Monitorul Social subliniază că „România a avut mereu o rată ridicată a șomajului în rândul tinerilor, depășind media UE încă din 2007, când a devenit țară membră” și consideră că „este nevoie de o politică socială și economică la nivel național special dedicată tinerilor, care să adreseze atât problemele de abandon școlar și de calitate a învățământului, introducând măsuri de susținere financiară a elevilor și cadrelor didactice acolo unde este nevoie, cât și problemele de competențe și «angajabilitate» a tinerilor, adaptând programa școlară la nevoile pieței muncii. În paralel, este nevoie și de o campanie de comunicare publică care să combată reticența angajatorilor de a recruta tineri sub 25 de ani”.
Concomitent, rata șomajului în ansamblu, în România, la toate categoriile de vârstă, era la sfârșitul anului trecut de 5,7% din populația activă. Media europeană era de 5,8%. Rate ridicate ale șomajului general se înregistrează în Spania (10,6%), Grecia (9,3%), Finlanda (8,7%), Suedia (8,6%), Estonia (7,8%). Rate ale șomajului scăzute se înregistrează în Cehia (2,6%), Polonia (2,7%), Malta (3%).