Satisfacția în fața rezultatelor bune ale examenelor naționale din acest an este de înțeles: satisfacția autorităților în domeniul educațional, pentru că rezultatele de ansamblu arată că și-au făcut treaba – 80% promovare la bacalaureat din promoția actuală și 222 de medii de 10, față de 75,7% anul trecut promovare din promoția curentă și 146 de medii de 10, precum și cel mai mare procent de promovare la evaluarea națională din ultimii zece ani, 82%; satisfacția candidaților – medii mari, perspective de acces mai departe, motive de a se lăuda peste ani cu ce medii au terminat la vremea lor.
În condițiile unui asemenea succes, se bucură și învățământul superior, fiindcă există resursă umană pentru admitere, chiar pentru concurență și, implicit, pentru exigență mai mare în selecție decât în ultimii ani.
E drept că se mai speculează și câte un motiv cică de necaz, că nu va mai avea cine să meargă la învățământul tehnologic-profesional, pentru că mediile mari vor îndreptăți năvala la licee bune. Este alimentată astfel cunoscuta atitudine depreciativă față de învățământul tehnologic-profesional, atitudine deloc folositoare, semn că stereotipurile sunt comode și au priză.
În același timp, rezultatele de la sfârșitul ciclurilor liceal și gimnazial din această vară nu au cum să fie detașate de condițiile în care s-a desfășurat școala începând din semestrul a doilea al anului școlar 2019-2020. Actualii absolvenți de liceu și de gimnaziu au parcurs mai mult de jumătate din ciclurile de școală pe care tocmai le-au terminat în condițiile improprii care nu mai necesită descrieri și repovestiri. Date fiind condițiile, au învățat carte cum au putut și când au putut s-o facă. Ba, au făcut-o și când au vrut și cum au vrut.
Școala s-a adaptat, inclusiv în stilul de adaptare specific pe la noi în orice domeniu, stilul acela potrivit să argumenteze trăsături dintotdeauna, cu care ne mândrim din vechime. Nu este de condamnat, ci de luat cu obiectivitate, recursul din ultimii ani la echivalări în loc de probe de examen, la restrângeri de materie cerută, la elaborări de subiecte „prietenoase”.
Tocmai pentru că școala a mers atâta timp și s-a finalizat așa acum, rezultatele actuale sunt de luat cu prudență. Nescrisă și neoficializată, formula-tip „afișarea rezultatelor finale” e de împins câțiva ani mai încolo, când vor ajunge pe la sfârșitul liceului repartizații de acum după medii și opțiuni, când vor fi spre licență sau poate și după ea, admișii actuali pe baza ponderii mediei de la bacalaureat.