Rezultate mai slabe la simularea Evaluării Naționale 2024 față de 2023

Rezultate mai slabe la simularea Evaluării Naționale 2024 față de 2023Ministerul Educației a publicat rezultatele la simularea Evaluării Naționale 2024. Potrivit acestora, doar 42% dintre elevii din clasele a VIII-a au luat note de peste 5, la limba și literatura română procentul fiind de aproape 74%. La simularea Evaluării Naționale de anul trecut, 59% dintre elevi au reușit să ia note mai mari sau egale cu cinci, iar la Limba și literatura română procentul de promovare a fost de 75%. 

Concret, la Limba și literatura română,  numărul de note mai mari sau egale cu 5 a fost de 121.759, adică un procent de 73,98%. La Matematică, numărul de note mai mari sau egale cu 5 a fost de 69.347, adică 42,37%, în vreme ce,m la Limba și literatura maternă, numărul de note mai mari sau egale cu 5 a fost de 8.161, adică un procent de 82,93%. În premieră, anu lacesta, lucrările de la simularea Evaluării Naționale au fost corectate digital.

De altfel, este pentru prima dată când simularea se derulează în condiții similare cu cele de examen, digitalizat, lucrările ne mai fiind corectate de către profesorii din unitatea de învățământ, ci au fost distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara.

Conform Ministerului Educației, potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor naționale, la o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi evaluatori, lucrările sunt recorectate de alți doi evaluator. Nota finală este media aritmetică a celor două note cu valori centrale, după eliminarea notelor extreme, adică cea mai mare și cea mai mica.

Ca de obicei, rezultatele, precizează reprezentanții ministerului, vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.