Aflați la a treia prezență consecutivă în calitate de invitați speciali la Olimpiada Internațională de Fizică a țărilor din Asia/APHO 2016 (Hong Kong, 1-9 mai), olimpicii români au obținut opt medalii: două de aur, două de argint și patru de bronz.
Premiați în 2014 cu argint și în 2015 cu aur, Dan Ștefan Eniceicu și Tudor Costel Crețu au cucerit încă o dată cele mai prețioase distincții. Medaliile de argint au fost obținute de Robert Iulian Răveanu și Andrei Cătălin Răduc, acesta din urmă egalându-și rezultatul de anul trecut. Și-au trecut în palmares medalii de bronz Anca Drăgulescu, Ovidiu Mihai Popa (mențiune, în 2015), Răzvan Radu și Gabriel Dănuț Buică. Toți componenții echipei sunt elevi ai Liceului Internațional de Informatică din București.
Ajunsă la a XVII-a ediție, competiția este destinată exclusiv țărilor de pe continentul asiatic, România fiind singurul stat din afara acestui spațiu care participă ca urmare a recunoașterii și aprecierii rezultatelor excepționale înregistrate an de an la Olimpiada Internațională de Fizică.
Șase medalii și pentru olimpicii români la Balcaniada de Matematică pentru seniori 2016. Lotul olimpic de matematică al României și-a trecut în palmares șase medalii (două medalii de aur, două medalii de argint și două medalii de bronz) la a XXXIII-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori, desfășurată în perioada 5-9 mai, la Tirana.
În clasamentul pe medalii, elevii români s-au clasat pe locul al doilea.
Medaliile de aur au fost cucerite de Mircea Ciprian Bonciocat (Colegiul Național Tudor Vianu, din București), care a obținut și punctajul maxim, și Teodor-Andrei Andronache (Liceul Internațional de Informatică din București). Medaliile de argint au revenit lui Tudor Plopeanu (Liceul Internațional de Informatică din București) și Ovidiu Neculai Avădanei (Colegiul Național Emil Racoviță, din Iași). Raluca-Ioana Cobzaru și Alexandru Pascadi, ambii elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, au fost medaliați cu bronz.
Lotul României a fost coordonat de conf. dr. Cătălin Gherghe (Universitatea din București – Facultatea de Matematică și Informatică), prof. Marius Mîinea (Colegiul Național Vladimir Streinu, Găești) și lector univ. dr. Mihai Chiș (Universitatea de Vest din Timișoara) – observator în juriul olimpiadei. (MENCS)