Revoltă foarte mare în cancelariiGuvernul României a făcut o nouă propunere pentru dezamorsarea conflictului de muncă persistent de mai mult timp: acorda anual, până în 2027, în luna octombrie, a câte 1500 de lei pentru fiecare cadru didactic, precum și creșterea la 45% a părții din salarizarea după viitoarea grilă preconizată a fi acordată din ianuarie 2024. Manifestațiile protest au continuat cu mii de participanți, în București și în multe alte orașe.

Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI): „Cerința noastră a fost cea pe care toată lumea o știe, și anume să se aplice integral de la 1 ianuarie 2024 acea grilă de salarizare. Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să-l facă este acela de a acorda în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, pe 5 octombrie, suma de 1.500 de lei. Aceasta este oferta guvernului. Noi vom consulta oamenii, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii sunt cei care au declanșat greva, oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu.”

Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret: „Nu este normal să se întâmple așa ceva. Nimeni nu are voie să forțeze pe cineva să intre în grevă sau să forțeze pe cineva să iasă din grevă. Este drept constituțional. Este o mare greșeală, care nu face altceva decât să crească starea de tensiune din învățământ și nu cred că este cazul. Le-am și transmis reprezentanților guvernului că, în momentul de față, există o revoltă foarte mare în cancelarii. Cum se va termina această acțiune de protest, doar colegii vor hotărî. Acțiunile de protest să știți că nu vizează numai creșteri salariale. Pe noi ne interesează până la urmă și investițiile totale în sistemul de învățământ. Dorința noastră este să ajungem rapid la acel 15% din bugetul general consolidat, care în procent din PIB, cam tot același lucru înseamnă. Dacă vrem să vedem că într-adevăr legile învățământului preuniversitar și universitar sunt cu adevărat funcționale, atunci automat trebuie să ai și finanțare corespunzătoare.”

Distribuie acest articol!