Resurse digitale la început de an școlar

Începem un nou an pandemic în care resursele IT&C trebuie să fie la înălțime… Ne punem întrebarea: Ce ar fi ideal să avem, pentru a sta pe un suport solid de tehnologie necesară unui învățământ mo­dern?

Fizic, ne trebuie o conexiune bună la internet. Au școlile internet? Multe conexiuni sunt slabe, dar și scumpe. Există companii care au acaparat mai ales mediul rural și care oferă servicii de slabă calitate la prețuri destul de mari. Ce e de făcut? O intervenție a autorităților locale care să sprijine și să aibă control pe liniile de comunicații ale unităților școlare din subordine. Poate o extensie sau o întărire a rolului instituției guvernamentale RoEduNet (ARNIEC) care să poată oferi consultanță și servicii de comunicații cel puțin pentru noduri sau centre în fiecare județ. Deși agenția s-a specializat acum pe servicii pentru cercetarea academică, ar putea să aloce resurse pentru ceea ce aminteam mai sus: consultanță și asistență pentru învățământul preuniversitar.

Nu se mai poate vorbi despre învățământ online, învățământ la distanță, fără un suport tehnic sigur și stabil de comunicații.

Toate acestea sunt legate ceea ce numim platformă de lucru, indiferent că suntem în regim față în față sau la distanță, platformă care să ofere suportul pentru toate resursele de care are nevoie școala – lecții, conținut online, cursuri, demonstrații, laboratoare virtuale, suport pentru conferințe la distanță, mecanisme de testare și evaluare online –, toate legate de o structură organizată a comunității școlare: elevii, profesorii, administrația. Platforma trebuie să fie unitară la nivel național sau regional, astfel încât să se poată partaja eficient resursele, să se poată face analize globale și punctuale/specifice/tematice în scopul stabilirii unor politici educaționale coerente și eficiente.

O platformă și o comunitate de resurse aferentă ar aduce mari beneficii sistemului pentru că educatorii, elevii, părinții vor avea un tezaur de obiecte educaționale de tot felul: lecții, demonstrații, chestionare, fișe de lucru, exemple practice, metode și tehnici de predare etc.

Un exemplu pe care nu-l poate contesta nimeni este portalul didactic.ro, care își menține „vigoarea“ de aproape 20 de ani. Face parte din resursele educaționale Intuitext.

Este o comunitate liberă, cu peste un milion de utilizatori înscriși, cu aproape jumătate de milion de resurse de tot felul, cu facilități de operare și creație directă, rebusuri, teste, proiecte online, reviste ale școlilor, pagini ale instituțiilor, cursuri de pregătire etc. Zilnic, zeci de mii de cadre didactice accesează portalul pentru a se inspira din lucrările colegilor, pentru a posta propriile experiențe, pentru a-și construi direct materialele pentru predare. Portalul este unic în lume pentru diversitatea și cantitatea de resurse, pentru numărul foarte mare de utilizatori activi.

Un alt exemplu este comunitatea infogim (www.infogim.ro), care vine în sprijinul profesorilor de gimnaziu care predau informatică. Este, într-adevăr, o comunitate mai de nișă, dar este bine primită de profesorii care au început de câțiva ani predarea în gimnaziu. S-au strâns și aici, prin contribuția profesorilor de specialitate, mii de resurse extrem de utile în predare/învățare.

Școala, elevii, profesorii au nevoie de dispozitive de calitate în clase, în laboratoare: laptop, tabletă, desktop, telefon în cel mai rău caz, rețelistică stabilă și rapidă. Dispozitivele trebuie însoțite de un software adaptat nevoilor educației.

În sistemul educațional românesc a fost și este o nevoie acută de dotare a claselor, a laboratoarelor, a bibliotecilor, cu dispozitive utile și nu foarte scumpe. Cele mai utile acum sunt cele la purtător: laptopul sau tableta. Școala ar putea avea „laboratoare în valiză“, astfel încât profesorii interesați să-și poată organiza ore online în sala de clasă, evaluări și testări rapide, acces la resurse din cloud! Școala ar putea avea un cloud propriu, un intranet local legat de platforma națională de care aminteam. În acest intranet local, școala are toate resursele de care are nevoie: biblioteca, secretariatul, comunitatea elevilor, comunitatea profesorilor, comunități ale părinților, zona de testare și evaluare, prezentare publică, instrumente de lucru specifice disciplinelor, laboratoare virtuale, manuale și tutoriale, cursuri, cabinete virtuale de consultații, anunțurile și evenimentele școlii și multe alte lucruri ce pot exista online în folosul tuturor.

Pe lângă toate acestea, este nevoie de servicii de mentenanță, întreținere, asistență care trebuie realizate de ființe umane. Comunitățile locale trebuie să aloce resurse bugetare, să asigure servicii permanente pentru întreținerea dispozitivelor și programelor. Orice proiect efi­cient de digitalizare trebuie să aibă un nucleu stabil de mentenanță și asistență. Aceste servicii nu sunt făcute de profesori de informatică, ci de specialiști dedicați.

În sfârșit, utilizatorii resurselor, profesorii, personalul administrativ al școlii, conducerea, trebuie instruiți astfel încât să știe să folosească eficient resursele puse la dispoziție de către școală sau acelea pe care le găsește în spațiul educațional național.

Cine oferă instruirea? Există multe proiecte care au ca scop alfabetizarea digitală a educatorului de la orice nivel de învățământ.

Instruirea poate fi și strict de specialitate, cu o țintă foarte clară, așa cum este cursul acreditat de Uniunea Profesorilor de Informatică din România, „Abordarea jocurilor logice și a programării pentru școlari“, adresat învățătorilor care vor să înceapă elemente de logică și programare în ciclul primar. Iată o secvență din îndemnul adresat colegilor.

De ce să alegeți cursul
„Abordarea jocurilor logice și a elementelor de programare pentru școlari“ – 60 de ore (15 credite)?

  • Cursul reprezintă o inovație care vine în sprijinul colegilor care predau mai ales în clasele primare.
  • Odată absolvit, cursul vă va da competențe de lucru cu elevii mici în lumea programării elementare accesibile și atractive.
  • Veți învăța cum să vă jucați logic, cum să abordați un robot online și cum să-l programați.
  • Veți avea la îndemână limbajele Scratch și Logo, ambele foarte interactive și prietenoase datorită abordării grafice și intuitive.
  • Veți putea face opționale atractive la clasa dvs.

După ce absolviți acest curs, veți face parte din corpul de educatori experți în predarea informaticii elementare în ciclul primar. Veți fi educatori pregătiți pentru viitor!

Profesorii de orice specialitate au ne­voie de o pregătire generală IT&C, astfel încât ei să cunoască dispozitivele folosite de elevi și de ei înșiși în procesul de predare/învățare. Să cunoască elemente de bază despre sistemele de operare și programele de bază cu care vor lucra: prelucrare text și grafică, calcul tabelar, baze de date, elemente fundamentale despre rețele și internet, comunicații.

De aceea ne-am gândit să acredităm un curs foarte util profesorilor de orice specialitate, curs numit „Competențe digitale cu resurse deschise TI&C“. Îndemnăm profesorii astfel:

De ce să alegeți cursul „Competențe digitale cu resurse deschise TI&C“ – 90 de ore (22 credite)?

  • Cursul se desfășoară pe o platformă online dedicată, Netspace, conținutul este excelent structurat.
  • Există teste de autocunoaștere și examene online.
  • Veți învăța bazele utilizării calculatorului, a dispozitivelor mobile, structura fizică a acestora:
    • sisteme de operare;
    • rețele;
    • pachetul Libre Office, echivalentul free a pachetului MSOffice (procesare text, calcul tabelar, prezentări, baze de date).

După ce veți finaliza acest curs, veți avea și statutul de instructor acreditat și veți primi suplimentar un certificat recunoscut internațional. Veți putea să lucrați în continuare pe platformă instruind pe elevii dvs.

de Emil ONEA – profesor, director executiv UPIR

Articolul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 22 / octombrie 2021

Distribuie acest articol!